IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
16:05 | 22 октомври 2020
Обновен: 11:25 | 22 март 2024

Девети сме по смъртност в Европа

COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото

По материала работи: Слав Велев
Девети сме по смъртност в Европа

По смъртност минаваме едно място назад, сега България е на 9 място по смъртност сред европейските страни и на 4 място на Балканите. Това заяви доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

 

Доц. Кунчев уточни, че когато говорим за ЕС става дума за 31 страни плюс европейското икономическо пространство.

 

По заболеваемост от коронавирус ние сме на 21 място сред европейските страни и на 4 място на Балканския полуостров, каза той.

 

Продължава изместването от зелената към червената зона на картата на разпространение на коронавирус в България. Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000 – Видинска. По-голямата част от областите преминаха в оранжевата /14 области/ и в червената /6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград, Сливен/.

 

„Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този процес ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Териториално не могат да се хванат закономерности. Там където има по-сериозни епидемични взривове, дали ще са в заводи, домове за социални грижи, заведения, заболеваемостта се повишава и след взимането на мерки започва да намалява“, обясни д-р Кунчев.

 

Той посочи, че 1727 медици са засегнати от опасния вирус, от тях на домашно лечение са 513 , активните случаи са 590, в лечебни заведения 74.

 

„Този показател макар и не твърде висок в сравнение с европейските заради нашите много лимитирани възможности като кадри оказва по-силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. На нас и без това не ни достигат хора, а когато има и такива поставени под карантина, ситуацията допълнително се отежнява“, подчерта д-р Кунчев.

 

Той даде и разяснение за маските, къде най-често те трябва да бъдат носени.

 

„Това са пазари, тържища, закрити пазари, спирки на градския транспорт, банки, площади и открити пространства, магазини, административни сгради, провеждане на групови дейности на открити. С две думи, ако трябва да обобщим – ключовото тук е отстоянието. Естествено е, че ако ходите по улицата сам, не трябва да носите маска. Естествено е, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Естествено, че ако разхождате кучето, или карате колело, няма да носите маска. Маската се слага, за да се предпазим, ако има човек по-близо от 1,5 м. Спазено ли е това няма нужда от маска. Не е ли спазено трябва да има“, обясни д-р Кунчев.

 

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“. С това уточнение пред депутатите започна изказването си в пленарна зала здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

 

Проф. Ангелов участва в инициирано от опозицията разискване за политиките на правителството в сферата на здравеопазването по време на пандемията от COVID-19 и предложението за актуализация на Националния план на България за готовност при грипна пандемия.

 

„Лечение за COVID-19 в свята няма. Ваксина за грип има, ваксина за COVID-19 няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова неизвестни неща за това заболяване?“, попита народните представители здравният министър и допълни: „В момента, в България, грип няма. Грипът ще дойде през месец ноември“.

 

Той припомни, че за заболяването има хиляди научни публикации, но те не са еднозначни и дори често си противоречат.

 

„COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото и не изчезна“, посочи още проф. Ангелов, според когото следва медицинските специалисти да се запитат дали вирусът наистина е респираторна инфекция.

 

Министър Ангелов увери, че всички инфекциозни отделения ще получат допълнителен финансов ресурс за поддържане на 70% готовност на леглата в тях.

 

Относно рестриктивните мерки в началото на пандемията, когато имаше по-малко заболели и по-либералните такива към настоящия момент, здравният министър подчерта: „Защото в началото нямаше нищо известно. Имахме нов вирус, трябваше да се гарантира спокойствие за всички български граждани“.

 

Проф. Костадин Ангелов увери, че в момента здравните власти могат да осигурят допълнително количество ваксини, независимо от тяхната цена.

 

Още по темата:

 

 

Те струват до 20 лева, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести

 

Вкарват студентите по медицина в битката с коронавируса

 

Коментари

Новини Варна