Ресторантьори се спасяват от алергените с грозни менюта

По този начин бизнесмените се съобразяват с новите изисквания

Ресторантьори се спасяват от алергените с грозни менюта

Варненски ресторантьори пускат грозни и невзрачни за клиентите списъци с алергените, които съдържат блюдата в менютата им. Това установи репортерска проверка на вестник „Черно море“.

По този начин бизнесмените се съобразяват с изискванията, че всяко заведение е длъжно да публикува алергените в храните. Припомняме, че според европейските изисквания още от 13 декември 2014 г. ресторантьорите са длъжни да информират своите клиенти, ако артикулите съдържат общо 14 алергена. В списъка влизат соя, лактоза, мляко, ядки.

В известна пицария собственикът е направил на една страница списък с почти всички храни, които предлага, като щателно е описал и алергените. Страничката е с дребен шрифт и макар да е поставена на всяка маса, остава почти незабелязана от клиента, в сравнение с атрактивните реклами на питиета и промоции на ястия край нея.

Да, документът е неугледен, но си представете, че идвате в заведението, за да се отпуснете, да хапнете и пийнете с приятели на спокойствие, и ви се налага да четете за болести и алергени. “Става неприятно, нашата цел е да сме полезни на хората. Естествено, че ще изведа списъка с алергените от основното меню”, аргументира се за „Черно море“ мениджърът на пицарията.

Някои от заведенията, които и без това подновяват менютата си, са склонни да вкарат в основното и алергените. “Ще видим под каква форма ще стане това. Разбира се, ще спазим законите и изискванията, но и проверяващите трябва да влязат в положението на бизнеса, не бива да плашим хората, не може да оставаме без клиенти”, каза за „Черно море“ управител на механа.
Дeян Балевски

Новини

Коментари

Новина на деня
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата