Варна °
fallback
Новина на деня
08:48 | 14 май 2015
Обновен: 04:45 | 25 юни 2025

Ресторантьори се спасяват от алергените с грозни менюта

По този начин бизнесмените се съобразяват с новите изисквания

По материала работи: Златина Добрева

Варненски ресторантьори пускат грозни и невзрачни за клиентите списъци с алергените, които съдържат блюдата в менютата им. Това установи репортерска проверка на вестник „Черно море“.

По този начин бизнесмените се съобразяват с изискванията, че всяко заведение е длъжно да публикува алергените в храните. Припомняме, че според европейските изисквания още от 13 декември 2014 г. ресторантьорите са длъжни да информират своите клиенти, ако артикулите съдържат общо 14 алергена. В списъка влизат соя, лактоза, мляко, ядки.

В известна пицария собственикът е направил на една страница списък с почти всички храни, които предлага, като щателно е описал и алергените. Страничката е с дребен шрифт и макар да е поставена на всяка маса, остава почти незабелязана от клиента, в сравнение с атрактивните реклами на питиета и промоции на ястия край нея.

Да, документът е неугледен, но си представете, че идвате в заведението, за да се отпуснете, да хапнете и пийнете с приятели на спокойствие, и ви се налага да четете за болести и алергени. “Става неприятно, нашата цел е да сме полезни на хората. Естествено, че ще изведа списъка с алергените от основното меню”, аргументира се за „Черно море“ мениджърът на пицарията.

Някои от заведенията, които и без това подновяват менютата си, са склонни да вкарат в основното и алергените. “Ще видим под каква форма ще стане това. Разбира се, ще спазим законите и изискванията, но и проверяващите трябва да влязат в положението на бизнеса, не бива да плашим хората, не може да оставаме без клиенти”, каза за „Черно море“ управител на механа. Дeян Балевски

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback