IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
13:33 | 14 май 2015
Обновен: 17:17 | 14 май 2024

Иван Славков и сие влизат в затвора

Решението е на Бургаския апелативен съд. Последната дума ще имат върховните магистрати

По материала работи: Златина Добрева
Иван Славков и сие влизат в затвора

Бургаският апелативен съд потвърди присъдите на Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Николов, Янко Колев и Пейчо Пейчев, които бяха признати за виновни от окръжните магистрати във Варна по така нареченото мегадело, по което повечето обвиняеми подписаха споразумения с прокуратурата, признаха вината си и вече излежаха присъдите си.

 

На 15 януари 2013 г. Варненският окръжен съд призна бившия общински съветник и бивш президент на ФК "Спартак" Иван Славков, Николай Хаджимихайлов – Найка, Свилен Николов, Янко Колев – Каратиста и Пейчо Пейчев за виновни, че през различен период от време, от есента на 1996 година до началото на септември 2008 година, са участвали в организирана
престъпна група за получаване на пари от проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите. Бандата, ръководена от Иван Славков, е организирала склоняването към проституция и трафика на експлоатираните жени и мъже. Съдът призна петимата за виновни и в това, че като участници в престъпната организация са разпространявали различни по вид и количества наркотични вещества: хероин, кокаин, амфетамини и др.

 

Вече и втората съдебна инстанция даде на Иван Славков 10 години затвор, на Николай Хаджимихайлов - 6 години и 40 000 лева глоба. 6 години зад решетките е присъдата и на Свилен Николов. Апелативният съд е присъединил към това наказание 1 година лишаване от свобода по друга присъда и той трябва да излежи  общо 7 години. Янко Колев е осъден на 18 месеца лишаване от свобода, а Пейчев е наказан с 2 години и половина затвор.

 

Бургаският съд посочва в мотивите си, че фактическата обстановка е напълно изяснена от Варненския окръжен съд, въз основа на което той е направил законосъобразен правен извод, към който се присъединява и въззивният съд.
Според апелативните магистрати Иван Славков е организирал и ръководил престъпна група, а подсъдимите Янко Колев, Свилен Николов, Пенчо Пейчев и Николай Хаджимихайлов са участвали в нея.

 

Въззивният състав намира за правилно и обосновано заключението на първостепенния съд, че в случая е налице добре организирана и структурирана престъпна група, в която подсъдимите са имали конкретно разпределение на ролите. Сдружението им е било създадено с цел да върши престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години. Безпротиворечиво се установява как те реално са осъществили престъпления – разпространение на наркотични вещества, пране на пари, склоняване към проституция и сводничество за блудствени действия, съвкупления и трафик на хора.

 

Апелативният съд в Бургас подробно анализира участието на всеки от подсъдимите и прави извод, че те са действали с пряк умисъл за участие в организирана престъпна група, съответно за ръководство на такава, защото са съзнавали общественоопасния характер на деянието, предвиждали са нейните общественоопасни последици и са искали тяхното настъпване.

 

Бургаските магистрати се присъединяват към мотивите на Варненския окръжен съд, с които се приемат за неоснователни възраженията на подсъдимите и техните защитници. Въззивният съд е солидарен и с изводите на първата инстанция за високата степен на обществена опасност на подсъдимите и на деянията, за които те отговарят.

 

Въззивният съд счете, че първата инстанция стриктно е спазила законовите разпоредби при определяне на наказанията на подсъдимите и същевременно е проявила изключителна прецизност при конкретизиране вида и размера на всяко от наложените наказания. Апелативният съд в Бургас намира за правилно определени и справедливи наложените с присъдата на Окръжен съд Варна наказания на подсъдимите.

 

Решението на въззивния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна