Варна 13°
fallback
Новина на деня
08:25 | 7 август 2015
Обновен: 13:54 | 23 април 2024

Расте средният размер на ипотеките у нас

Интересът към покупка на жилища в строеж осезаемо се повишава

По материала работи: Златина Добрева

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити е около 78 хил. лв. Това показват данните от анализ на Райфайзенбанк на база собствения й кредитен портфейл за периода от началото на 2014 г. до средата на 2015 г. Според наблюденията на експертите от финансовата институция средният период за погасяването на заемите е 18 години, а средната месечна вноска по тях е от порядъка на 570 лв.

 

Подобни резултати показва и анализът на консултантската компания за ипотечно финансиране "Кредит център", според който средният размер на изтеглените жилищни заеми през първото полугодие на 2015 г. е от порядъка на 36 500 евро. Почти половината (47.2%) от кредитополучателите предпочитат финансиране, което да погасяват в рамките на 16 до 20 години, а една трета (32.1%) от изтеглените заеми са със срок на погасяване от 21 до 25 години.

 

"Тенденцията е на много плавно покачване, като очакванията ни са към края на годината средният размер да бъде около 37 500 евро", отбелязва изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев.

 

Ръст в показателя показаха и оповестенните преди месец данни от Пощенска банка, според които средният размер на отпуснатите в периода януари - май 2015 г. кредити се е повишил с 19% на годишна база.

 

Все повече в левове и все по-евтини 

Анализаторите отчитат и запазване на оформилата се в последните години тенденция клиентите да предпочитат да получават ипотечно финансиране в левове. По данни на Райфайзенбанк 90% от жилищните заеми вече се отпускат в местната валута, а наблюденията на "Кредит център" са още по-категорични – кредитите в евро са едва 6% от всички отпуснати. Фактор за това са и вече трайно по-ниските лихви за финансирането в левове – по данни на БНБ към юни средната цена на новоотпусканите жилищни кредити е 6.14% в евро и 5.77% в левове.

 

"Макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват", посочва Мариела Атанасова, директор на дирекция "Индивидуално банкиране" в Райфайзенбанк, която допълва, че лихвените равнища в момента вече са по-ниски в сравнение с периода преди кризата.

 

Очакванията в сектора са тенденцията на поевтиняване да се запази и в следващите месеци. "Лихвите в момента се движат в диапазона 5.3-6%, като определени клиенти с много добра кредитна история и високи доходи могат да получат финансиране и при лихви от порядъка на 4.8-5.3%. Спадът от началото на годината е с между 0.2-0.7 процентни пункта, като прогнозата ни е към края на 2015 г. лихвите по ипотечните кредити да се понижат още, до около 4.75-5.5%", казва Тошев.

 

Понижаването на лихвите и премахването на таксата за предсрочно погасяване на заемите също е довело до известно раздвижване на пазара, отчитат от "Кредит център". По думите на Тошев в момента около 10% от пазара са рефинсирания, а очакванията са в бъдеще този дял да порасне до около 15-20%.

 

Ранен интерес

 

От консултантската компания отчитат и все по-осезаемо засилване на интереса към покупка на жилища в строеж. "Тази тенденция се оформи още през миналата година, но сега вече е още по-видима, като в момента около 15% от кредитите са за покупка на жилище между акт 14 и акт 15", изтъква Тошев. По думите му сред основните фактори за това са изчерпването на качествените завършени жилища в добро състояние и на добри локации. Същевременно новите проекти обикновено са с добро местоположение, по-малки по размер – от порядъка на 15-20 апартамента, а в допълнение на това покупката на по-ранен етап позволява на клиентите да изберат етаж и изложение, както и евентуално да направят корекции в жилището още преди приключването му.

 

"Забелязваме, че при новите жилищни проекти до 70% от жилищата се купуват още преди акт 14, а останалите 30% се реализират до месец-два след акт 16", отчита Тошев, като посочва, че банките също са станали по-гъвкави в това отношение и са готови да финансират покупка и след акт 14. "Очакваме сериозен ръст в този сегмент, който ще бъде обусловен и от наблюдавания сериозен ръст в издадените разрешителни за строеж", допълва той,, пише Капитал.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback