IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
13:20 | 25 август 2015
Обновен: 14:45 | 17 април 2024

НСТС обсъди наредба за задължителните осигурителни вноски

Всичко зависи от свободната воля на осигуреното лице.

По материала работи: Златина Добрева
НСТС обсъди наредба за задължителните осигурителни вноски

На днешното си заседание НСТС обсъди проекта за Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация, предаде репортер на БГНЕС.
 

Пред медиите министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че наредбата всъщност е техническа и придава завършен нормативен вид на възможността хората да избират реда и начина за осигуряване. Наредбата доразвива възможността в Кодекса за социално осигуряване, лицата многократно след като първоначално бъдат включени в осигуряване във втория пенсионен стълб, да избират дали, подавайки заявление пред НАП да прекратят осигуряването си в универсален или професионален пенсионен фонд и да преминат към държавното обществено осигуряване. След период, не по-кратък от една година от първоначалното заявление за връщане към НОИ, например, да могат да вземат решение да се завърнат в универсален пенсионен фонд с вече формираните средства.
 

Всичко зависи от свободната воля на осигуреното лице, подчерта той и добави, че идеята на пенсионната реформа е да гарантира повече права на хората и по-адекватни пенсии", каза Горанов.
 

Той коментира, че са били изказани и някои притеснения за управлението на активите на пенсионните фондове и последствията от евентуално прехвърляне. "Искам да уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират и то чисто хипотетично някои от притесненията на работодателските организации", каза финансовият министър. Той бе категоричен, че никой не може да задължи едно лице да предприеме едно или друго решение спрямо собствените си спестявания. Ако колегите, занимаващи се с този бизнес имат притеснения, то трябва да положат усилия да бъдат по-атрактивни, добави Владислав Горанов.
 

Очаквайте подробности.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна