IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
18:13 | 19 октомври 2015
Обновен: 14:26 | 9 май 2024

С ТИР докараха 330 000 бюлетини за местния вот

Те ще бъдат съхранявани до изборите при засилени мерки за сигурност

По материала работи: Борис Проданов
С ТИР докараха 330 000 бюлетини за местния вот

Приблизително 330 000 бюлетини за местните избори на 25 октомври пристигнаха във Варна с конвой от жандармерията от печатницата в Русе. Те бяха разтоварени при засилени мерки за сигурност и веднага разпределени по районните администрации. Там ще се съхраняват в запечатано помещение до деня на вота. Ще се охраняват от полиция до изборите, когато ще бъдат разделени на секционните избирателни комисии - общо 397 за Варна.

“Има създадена организация и не вярвам, че ще възникнат проблеми в изборния ден, независимо от факта, че се гласува с 4 бюлетини – коментира председателят на ОИК – Варна, Велин Жеков. – За референдума вече пристигнаха бюлетините и са разпределени. Количеството на бюлетини е съобразен с броя на избирателите.”

Пет вида бюлетини ще има на вота. Освен за местни управници в неделя ще можем да решим и дали искаме електронно гласуване. За разлика от бюлетината за кметове и съветници, тази за референдума единствена ще бъде запечатана в плик.

 

Гласуването за кметове, общински съветници и за националния референдум ще започне точно в 6 ч. в неделя. Ако има чакащи избиратели, те могат да упражнят правото си на глас и след 19 ч. Вотът във Варна за местна власт е за общински съветници, кмет на община, кмет на кметство или кмет на район.

 

Отново има вариант за преференция. Тя позволява по-нагоре в листата да отиде предпочитан кандидат за общински съветник. Първо избираме партията и след това отбелязваме номера от нейната листа.

 

Забранено е внасянето на бюлетини. Вотът няма да се зачете, и ако номерът в ъгъла на вашата бюлетина не съвпада с номер от кочана, от който книжата се откъсват. Всяка валидна бюлетина трябва да има 2 печата – единият се слага, преди да влезете в тъмната стаичка, а вторият – след като сте сгънали бюлетината, без да се вижда вотът. Без 2 печата гласът се брои за недействителен.

 

Гласува се само със знаци Х или V и задължително с химикалка, пишеща в синьо. Знак с друг цвят прави гласа недействителен.

 

Забранено е снимането или показването на отбелязан вот – това е сериозно нарушение.

 

Борис Проданов

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна