IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
16:46 | 13 декември 2015
Обновен: 00:28 | 26 април 2024

Изследваме сърцето задължително от догодина

За лицата, които попадат в рискови групи, са предвидени допълнителни изследвания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изследваме сърцето задължително от догодина

Задължително определяне на сърдечносъдовия риск за всички здравноосигурени граждани ще се изисква от догодина, заяви пред предаването „Хоризонт“ по БНР директорът на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" към Националната здравноосигурителна каса д-р Галя Йорданова. Промяната е разписана в новата Наредба за профилактичните прегледи на Министерството на здравеопазването. Тя важи за жените над 50 години и мъжете на възраст над 46 години.


 
За лицата, които попадат в рискови групи, са предвидени допълнителни изследвания. При повишен риск от захарен диабет при възрастните задължително ще се прави изследване на триглицериди, на холестерол, на креатинин и кръвно-захарен профил.Общопрактикуващите лекари ще формират 6 групи рискови заболявания. Без промяна остава пакетът за бременни, но при рисковата бременност освен двата ехографски прегледа се полагат още два плюс изследване за аномалии на плода.


 
Бременните и децата не дължат потребителска такса.От следващата година в сила влиза и Наредбата за проучването на удовлетвореността на пациентите от медицинската дейност в извънболничната и дентална помощ, напомни д-р Галя Йорданова.


 
Критеиите за качеството и удовлетвореността на пациентите ще бъдат основание за прекратяване на договор на изпълнител на медицинска или на дентална помощ, когато има нарушение на качеството или неудовлетвореност от оказана такава помощ. От догодина ще може да се извършва специализирана извънболнична помощ в диагностично-консултативните блокове и лаборатории на ведомствените болници като Правителствена болница.
www.puls.bg

Коментари

Новини Варна