IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:29 | 12 април 2016
Обновен: 19:14 | 11 май 2024

Мини-ракети изстреляха млади физици от МГ в деня на космонавтиката (СНИМКИ)

След броени дни учениците ще премерят сили с 9 отбора на състезание в Румъния

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Мини-ракети изстреляха пред пантеона в Морската градина във Варна ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Водени от ръководителя си, Костадин Левков, младежите със затаен дъх очакваха успешното излитане на летящите устройства, които са подготвяли толкова дълго време. Най-трудно е сглобяването – признава Диан Неделчев.

 

 

След броени дни младите ни физици ще премерят сили с 9 отбора на състезание в Румъния, където ще бъдат изстрелвани ракети с тегло 300-350 грама. Летящите мини-космически модели ще се издигнат на разстояние 1 километър, ще падат в продължение на 2 минути и ще донесат информация за атмосферното налягане и температурата на въздуха – каза още бъдещият млад физик, който не изключва вероятността да стане някой ден космонавт. Знае, че за това се изисква космическо количество труд и подготовка. Участниците в младежката космическа лаборатория са убедени, че до един ще се занимават с физика. Така смятат на този етап и техните съученици, дошли да ги подкрепят.

 

 

Височината, на която достигнаха ракетите днес бе 400 метра, след което се приземиха със съответната парашутираща система. Участва група от 20 ученика. Ракетите бяха задвижени с черен барут, а това, че някои от тях не се изстреляха не отчая никого. Децата вече са подготвени психически, че пътят към висините е труден, трънлив и изисква много упоритост.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна