IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
14:21 | 1 май 2016
Обновен: 19:51 | 20 април 2024

Патриарх Неофит: Всеки от нас трябва да е Христов апостол

По материала работи: Слав Велев
Патриарх Неофит: Всеки от нас трябва да е Христов апостол

Откъс от Евангелието беше прочетен на 10 езика на богослужението за Второ Възкресение Христово в митрополитския храм "Св. Неделя", водено от патриарх Неофит.

Текстът беше за срещата на Иисус Христос с неговите ученици след Възкресението, на която не присъства един от тях - Тома. Когато чува разказите на учениците, Тома иска да докосне раните му, за да повярва.

Патриарх Неофит четеше пръв пасажите от евангелския текст на старобългарски. Четенето завършваше на съвременен български - след прочита на гръцки, латински, руски, румънски, английски, френски, немски и иврит.

 

"Христос възкръсна, за да имаме ние живот, за да положи началото и на нашето спасение, да ни освободи от греха. Христос възкръсна и властта на смъртта вече не може да държи човека", се посочва в Синодалното послание, което прочете на богослужението патриарх Неофит.

Той припомни, че вече 2000 години църквата ревностно и неуморно продължава богочовешкото си спасително дело, пазейки вярно всяка дума на Христос, неговия завет.

 

"Всеки от нас трябва да е Христов апостол и благовестител на Евангелието, особено ни задължава и тежката духовна криза в съвременния свят, когато човечеството отново се лута в търсене на изконните си духовни корени", каза патриарх Неофит.

Той поздрави с Възкресението Христово всички божии чада и пожела пасхална радост, мир, вяра, надежда, божия любов и благодат.

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна