IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
12:02 | 31 май 2016
Обновен: 13:42 | 16 май 2022

Плажовете стават безопасни от 1 юни

Медицинските екипи ще работят до 30 септември

По материала работи: Златина Добрева
Снимка архив

В ДКЦ 1 “Света Клементина” откриха поетапно медицинските пунктове на плажовете. Тази инициатива на общинското здравно заведение за извънболнична помощ се извършва за единадесета поредна година. Дейността започна през 2005 г., когато бяха разкрити пунктове на Варненските плажове, но в последствие се разшири и обхвана всички охраняеми постове в курортите и Варна. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

 

Медицински пунктове са разкрити общо на 27 места, като обхващат всички плажове в курорта „Златни пясъци”: плаж „Панорама – Север – Лагуната”, плаж „Панорама”, плаж „Изгрев”, плаж „Мираж”, плаж „Лабалена”, плаж „Амфора”, плаж „МакДоналдс”, плаж „Ривиера” и плаж „Чайка”; в „Кабакум” : плаж „Кабакум – Север”, плаж „Кабакум – Юг” и плаж „Кабакум – Бисер”; в „Св.св. Константин и Елена”: плаж „Слънчев ден – 1-ви пост”, плаж „Слънчев ден – Централен”, плаж „Сахара – 1”, плаж „Сахара – 2”, плаж „Военно-почивен дом”, „Голям плаж – хотел Сириус”, „Малък плаж”, плаж „Юг – МВР” и плаж „Гранд хотел „Варна” и почти всички Варненски плажове: плаж „Юг”, „Централен плаж”, „Рибарски плаж”, „Офицерски плаж”, плаж „Рапонги” и плаж „ Трета буна”.

 

Трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикаляха плажовете от 15 май на „Златни пясъци”, от 15 май на „Св. Св. Константин и Елена” и от 20 май на Варненските плажове, като ще продължат до приключване на летния сезон. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 58 специалисти: 12 лекари – реаниматори, трима фелдшери,  37 медицински сестри и 6-има шофьори, като екипът е по-многоброен от този през миналата година, когато бяха 55 специалисти.

 

Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов. Той добави,че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

 

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ.

 

Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година. Специални благодарности отправяме и към концесионерите на „Златни пясъци”, „Кабакум”, „Св.св. Константин и Елена” и Варненските плажове, които създадоха необходимите условия за работа в медицинските пунктове, каза в заключение д-р Иван Иванов.

Коментари

Новини Варна