IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
17:25 | 9 юли 2016
Обновен: 00:34 | 24 април 2024

Премиерът: Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона

"Добра война няма – по-добре лош мир", допълни още Бойко Борисов

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона

Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници, каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора.

 

На срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че планове за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. За флотилия обаче не се заговори.

 

"Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир", допълни още премиерът пред журналисти.

 

По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм.

 

"Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?", попита Борисов.

 

 

"Но искам първо да го предложа на повече колеги от Европа и да го обсъдим – защо да не може Черно море да е демилитализирана зона – без военни кораби и да има патрули да речем, подчерта Борисов. Нека добивът на нефт и газ, нека туризмът ако щете риболовът – това да цъфти, това е добре за всички. Аз четох и иронията, която Соломон Паси използва по мой адрес, че с лодки и фрегати и яхти не се отбранява от подводници и крилати ракети. Не знам ние какви мощности можем да развием, за да се отбраняваме по този начин. Така че има различни виждания. 

 

Аз като се срещна с хората – те ме питат – път, пречиствателни станции, пенсии, заплати. Няма случай досега някой да ме е питал кога ще купиш нов изтребител, фрегати.”, заяви Борисов. „Надявам се с повече такт и разбиране, както и с турския премиер вчера си говорихме – трябва да търсим мостове за сближаване, инфраструктура. Това хората ще гто усетят. Другото е много страшно. Играейки си светът е забравил какво е война. А то много бързо се случват лошите неща. Видяхме в Крим какво се случи и в Украйна. Колко много хора загинаха. Видяхме в Косово колко много невинни хора загинаха. Затова политиците, ако проявят малко повече човеколюбство, по-добре.

 

Видяхме и във Великобритания, където с един Брекзит англичаните обедняха с 10%”, коментира премиерът и добави, че сега пък всички гледат и търсят вариант тази мощна икономика да си остане. „Добре, че не избързаха да приложат чл. 50. Сега хората и във Великобритания, и в Европа, мисля, че ще потърсим такъв вариант, че да не се усети много”, поясни премиерът.

 

 

Коментари

Новини Варна