IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
13:50 | 1 ноември 2016
Обновен: 16:45 | 23 април 2024

Варна почете паметта на народните будители

Венци, цветя, заупокойна молитва и духова музика белязаха празника в Морската градина

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Първи ноември е не просто неприсъствен ден, в който децата не ходят на училище. На тази дата от десетилетия дедите ни са пазели историческата памет и национално самочувствие. Варна също почете паметта на народните будители с подобаващ празник и много прояви. Кулминацията бе военният ритуал на Алеята на възрожденците в Морската градина. Венци и цветя пред паметниците на народните будители положиха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районните кметове, политици и граждани. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва на Алеята на възрожденците. Своята почит към народните будители засвидетелстваха и представители на ВМС, на институции, дипломати и варненци.

 

Няма начин да изброим всички, дали своя дан за оформянето на духовността на нацията ни. Стотици и хиляди знайни и незнайни книжовници, наставници и просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за трудностите, пред които пътят на историята ги е изправял неведнъж. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха и национална покруса след неуспеха в Първата световна война. В такъв момент българите избират историческият опит да ги води. Те се вглеждат в най-светлите имена на българското духовно минало.  Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание. Инициативата за въвеждането на подобен празник за първи път тръгва от група учители от Пловдив в края на учебната 1908-1909 г. Министерството на просвещението също подкрепя и покровителства тази инициатива и празникът постепенно се налага в цялата страна. И на този 1 ноември Варна се поклони пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои, пред всички учители, на които думата будител приляга най-добре. 

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Самодейци отпразнуваха Деня на будителите в Дом „Гергана“

 

Коментари

Новини Варна