В момента има сериозен недостиг на качествени кадри в ресторантите по Черноморието. Това алармира пред „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Георги Найденов.
Според него става дума за липса на готвачи, както и на сервитьори. Освен тях има нужда и от кадри в хотелите, като камериерки, пикола, рецепционисти, съобщи още Найденов.
Голяма част от кадрите заминават да работят в съседни страни, където заплащането е по-високо, информира експертът. Той разкри, че в момента един майстор-готвач получава средно 1500 - 2000 лева. Заплатите обаче се определят в зависимост от обекта. Преди 5 години за месец работа майстор-готвачите вземаха 4000 лева, каза Георги Найденов.
Едно от решенията на проблема с липсата на кадри е да наемаме студенти и млади хора. На тях им е удобно да работят лятно време, по този начин си карат и стажа, обясни шефът на варненските ресторантьори.
Ние не определяме нивата на заплатите в страната, те са съобразени с икономическите условия, каза Георги Найденов. Той твърди, че е чул от медиите идеята за внасяне на работна ръка от българските общности в Източна Европа. Все още обаче това е само идея, не знам кога и дали може да се реализира, обяви Найденов.
Деян Михайлов
Недостиг на готвачи по морето. Вземат студенти
Недостиг на готвачи по морето. Вземат студенти
01.05.2014 | 08:08 ч. Обновена: 21.06.2025 | 01:29 ч.
0

Недостиг на готвачи по морето. Вземат студенти
Новини
-
Държавата се ангажира със създаване на национален център за веломаршрутите „ЕвроВело“
-
Ученици със съвместна акция с полицията във Варна (СНИМКИ)
-
Задържаха варненка за кражба на парфюми и козметични продукти
-
Областният управител на Варна: Предложените за продажба имоти са в окаяно състояние
-
Един загинал и 25 ранени във "войната" по пътищата у нас за денонощие
-
Нов протест на млади лекари ще има във Варна днес
Новина на деня
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари