IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:14 | 27 март 2014
Обновен: 15:24 | 1 май 2024

Регионалната дирекция по горите: Сечта на Паша дере e законна

Регионалната дирекция по горите: Сечта на Паша дере e законна

По материала работи: Златина Добрева
Регионалната дирекция по горите: Сечта на Паша дере e законна

Не са констатирани нарушения на Закона за горите при извършените проверки в местността Лимана край Паша дере. Това съобщиха от Регионалната дирекция по горите във Варна. Преди дни разтревожени граждани сигнализираха медиите и обществеността, че се извършва масова сеч в защитените от Натура 2000 местности Лимана и Батова. Те се жалваха, че ежедневно виждат десетки камиони, натоварени с огромни дървени трупи. Живущите в района споделиха, че се сече по трасето, по което трябва да се положат тръбите на проекта “Южен поток”.
В резултат на техните жалби от Регионалната дирекция по горите във Варна са извършили проверка в местността Паша дере. “Във връзка с реализиране на обект газопровод „Южен поток“, от ТП Държавно горско стопанство са издадени позволителни за изсичане на подлес, храсти и кастрене на клони на стоящи дървета за част от площите, засегнати от трасето на газопровода. Изсечените клони и храсти се раздробяват и разхвърлят равномерно по площта”, съобщават от ведомството.
Въпреки това хората, които живеят в района, се опасяват, че зад обяснението „Изсичане на подлес и храсти” се цели заличаването на защитената местност Лимана. В разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, в чл. 16 е записано, че може да има промени в местностите по НАТУРА 2000 – да се увеличава или намалява площта им и даже да се заличават терени. Тези промени могат да станат по същия начин, както и обявяването на нови защитени зони, смятат гражданите. Намаляването на площта или заличаването на цяла защитена зона на практика е възможно, само ако тя в значителна степен или цялата е унищожена или увредена по някакви причини и в резултат на това е загубила предмета си на опазване, коментират още те.
От Регионалната дирекция по горите успокояват живущите в района, че в случая не се извършва никаква подмяна в предназначението на територията. От ведомството коментират, че хората най-вероятно са видели камиони с дърва от съседен отдел, който не попада в границите на трасето на газопровода. “Там функционират две действащи сечища, с издадени позволителни за сеч, от които се извозват добитите дървени материали”, уточняват от регионалната дирекция. Инспекторите обобщават, че при извършените проверки в местността Паша дере не са били констатирани нарушения на Закона за горите.

От ведомството не коментираха сигнала за незаконна сеч в защитена зона Батова. “Имаме сигнал, работи се по него, но не мога да ви дам повече информация без да я съгласувам с пресцентъра на изпълнителната агенция по горите”, коментира за “Черно море” Ивайло Кондов, старши експерт охрана на горите.
От своя страна инвеститорите на проекта “Южен поток” също разпространиха прессъобщение до медиите. “Дейностите в района на сухопътния участък от проекта на морския газопровод „Южен поток” включват единствено разчистване на храсти и ниски клони и това се случва извън защитените по националното законодателство територии Лиман и Ракитника. Тези дейности са координирани и контролирани от компетентните за това органи РИОСВ и от Регионалната дирекция по горите”, пише в комюникето на инвеститорите по проекта.

Слав Велев

Коментари

Новини Варна