IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новина на деня
14:06 | 10 март 2014
Обновен: 12:33 | 26 май 2024

Политическата система трябва да се заздрави, заяви премиерът

Политическата система трябва да се заздрави, заяви премиерът

По материала работи: Златина Добрева
Орешарски: Заплатите ще се  увеличават умерено



Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.
Орешарски открои като най-остър дефицит на общественото и социално-икономическото развитие спазването на върховенството на закона.
Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.
Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.
За ситуацията Орешарски даде един пример - ако през 2009 година раждаемостта достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета - „тъжен рекорд за последните 50 години“.
Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.
Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.
Ще продължим да работим за подобряване на образованието, за по-надеждни здравни услуги, за електронизиране на административните услуги, каза той. Само за тази година се планират 40 електронизирани услуги.
Кабинетът ще работи за по-равномерно териториално развитие, за по-голяма сигурност на хората срещу битовата престъпност, за изграждане на инфраструктура.
Орешарски посочи и разпределението на капиталовите разходи за месеците управление - за общини с кметове на ГЕРБ – 86%, а на БСП и ДПС съответно – 4% и 2%.
Премиерът посочи, че социално-икономическата обстановката остава трудна. За отминалите месеци управление той отчете подобрена функционалност на редица сектори, включително подобрена събираемост на приходите.
За около 8 месеца усвояването на европарите е ускорено с повече от 20%. Овладяхме бежанската криза, следим внимателно състоянието, за да не допуснем безконтролно нахлуване на бежанци, отчете още той.~

Коментари

Новини Варна