IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
13:02 | 21 януари 2014
Обновен: 14:39 | 1 май 2024

АГ специалист: Раждаемостта спада и при малцинствата

АГ специалист: Раждаемостта спада и при малцинствата

По материала работи: Златина Добрева
АГ специалист: Раждаемостта спада и при малцинствата

Раждаемостта спада и при малцинствата с всяка изминала година. Това съобщи навръх Бабин ден управителят на СБАГАЛ – Варна, д-р Радослав Минков. Демографската криза е повсеместна, ниската раждаемост е основно заради финансовата невъзможност на младите семейства да отглеждат повече деца, отбеляза той. Равносметката в края на 2013 г. отчете демографски срив в България. След известен ръст преди 3-4 г. страната отново е на дъното с около 62 000 родени деца, което е на нивото на следвоенната 1945 г., твърдят експертите.
Положението във Варна не е по-различно.
По повод факта, че възрастта на жените, които раждат за първи път, се увеличава, д-р Минков коментира, че в недалечно бъдеще ще се разчита основно на ин витрото и на цезаровото сечение. За съжаление всичко върви към изкуствените методи за зачеване и раждане на деца, добави той.
Малък лъч надежда за пробив в демографската криза дават първите седмици на новата 2014 г.
До 21 януари в АГ болницата са родени 150 бебета - 82 момченца и 68 момиченца, с 30 повече в сравнение със същия период на миналата година. 15 са недоносените – всички над 1000 грама, има и 4 двойки близнаци. Най-младата майка е 15-годишна, а най-възрастната на 41 години. В АГ-то раждат и чужденки, най-много са рускините. На самия Бабин ден до обед в болницата проплакаха за първи път 5 бебета – 3 момчета и 2 момичета.
На техния празник работещите в АГ болниццата лекари, акушерки и медицински сестри бяха уважени от зам.-кмета по здравеопазване д-р Лидия Маринова и от главния секретар на общината Кристиян Богоев.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна