IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
11:41 | 20 януари 2014
Обновен: 05:14 | 13 май 2024

Президентът: Изненадан съм, че енергийната система не е реформирана

Президентът: Изненадан съм, че енергийната система не е реформирана

По материала работи: Златина Добрева
Президентът се отчете  за две години управление



Енергийната система все още не е реформирана и за мен - това е изненада, това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти за промените в енергетиката.
„Като президент, директно избран от народа, нямам друга опция и не си и мисля за такава, освен да застана зад гражданските искания. Това ще правя. Хората посочиха проблема с монополите и сметките на ток. Смъкването на цената е временно решение, което ще се плати от гражданите”, каза Плевнелиев.
Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е че ръководството се е сменило шест пъти.
„Нищо друго, никаква реформа, въпреки че хората я пожелаха и протестираха за нея. ДКЕВР е също толкова зависим от правителството и партиен, колкото винаги е бил”, заяви Плевнелиев.
„При пълна непрозрачност се теглят заеми. Поставена под въпрос е енергийната ефективност”, добави президентът.
„Служебното правителство бе истински независимо, експертно и доказа, че когато се работи ясно и открито, може да се свърши много и за кратко време. Въведохме Изборния борд като иновация. През 2013 г. проведохме първия национален референдум. Трябва да заложим на тези основни инструменти на демокрацията. Добре е да се пита суверенът. Трябва да се допитаме до гражданите, чиито доверие търсим”, каза още Плевнелиев.
Сегашните управляващи показаха, че не правят разлика между такса и данък, а когато не разбират от това, то не разбират от Конституция, каза президентът Росен Плевнелиев, в отговор на въпрос за таксата на ВЕИ, сезирането на Конституционния съд и реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Сезирам Конституционния съд. Какво толкова правим, че министърът на енергетиката иска да инициира протести срещу държавния глава? Инициираме протести, когато държавният глава ползва конституционното си право? Каква държава сме? Докъде ще го докараме - каза Плевнелиев.
„Във ВЕИ сектора има хиляди малки и средни производители, в „кафявата” - има трима, в ядрената – не коментирам. Аз застанах зад малките и средните. Това, за което аз алармирах, е прозрачността в сектора. Стига вече. Сега с тази инициатива, с помощта на партия "Атака", която уж тръгна от "Атака". Създадохме проблем на малките", каза президентът.

Коментари

Новини Варна