IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
09:23 | 20 януари 2014
Обновен: 13:31 | 10 май 2024

Спадът на цените на имотите е овладян

Спадът на цените на имотите е овладян

По материала работи: Златина Добрева
Спадът на цените на имотите е овладян

Спадът на цените на имотите е овладян, като пониженията продължават само в определени сегменти от пазара. Това каза в интервю за Investor.bg Ирена Перфанова, международен специалист по сделки с недвижими имоти, управител и основател на AIIC Real Estate, президент на ФИАБЦИ-България и член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти.

„Страдат все още имотите в ски курортите, но техните ценови нива са толкова занижени, че е близък моментът, в който ще станат привлекателна и приемлива инвестиция и за български, и за чуждестранни купувачи“, коментира Перфанова.

Продължава с леки темпове да спада и цената на строителните терени, посочи експертът. „Това е логичен етап от развитието на пазара и до известна степен необходим, за да се отворят нови възможности за инвестиции в нови проекти“, допълни тя.

„Разбира се и в по-малките населени места, в отделни райони продължава този лек спад, но това вече е свързано с политиката за развитие на общините и подобряването на социалните условия, транспортните и инфраструктурни връзки“, коментира още Перфанова.

По думите й поддръжката на сградния фонд, управлението на етажната собственост и поддържането на околосградното пространство са едни от най-големите проблеми на пазара, за които трябва да се потърси спешно решение. „Трябва да се създадат изисквания и стандарти за това, за да подобрим битовата среда, в която живеем", коментира тя.

Според Ирена Перфанова пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти. „Има разминаване между търсенето и предлагането, което продължава вече няколко години. Новият сграден фонд трябва да бъде съобразен със съвременните изисквания на купувачите, ако предприемачите искат да имат успешна пазарна реализация“, препоръчва тя.

 

 

Коментари

Новини Варна