IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:35 | 19 януари 2014
Обновен: 18:03 | 15 май 2024

Кризата с бежанците е овладяна, смята главният секретар на МВР

Кризата с бежанците е овладяна, смята главният секретар на МВР

По материала работи: Златина Добрева
Кризата с бежанците е овладяна, смята главният секретар на МВР

Няма бежански поток в момента, кризата е овладяна. Вече се работи в съвсем друга посока – овладяване на ситуацията в домовете на Дирекция „Миграция”, където са нелегалните имигранти и кризата в домовете на Агенцията по бежанците. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред bTV.

Светлозар Лазаров бе категоричен, че концентрацията на полицаи в центъра на столицата не е за сметка на сигурността в останалата част на страната. Лазаров аргументира засиленото присъствие в първия работен ден на Народното събрание за тази година с постъпилите преди това сигнали от различни служби за подготвяни безредици.

Лазаров отрече арестът на Бисер Миланов-Петното да е бил показен, тъй като предводителят на Национално движение „Свобода” е криминално проявен и е лежал в затвора. „Не контролирам срещите на г-н Орешарски”, отговори Лазаров на въпрос дали Миланов не е представлявал опасност за премиера при срещите, на които са присъствали и двамата.

Лазаров посочи, че не крие проблемите с битовата престъпност. „Има криза в тази посока. Имаме и определени резултати. 1,5% имаме подобрение 2013 г. спрямо 2012 г. Това обаче не го казвам като похвала, напротив. Проблемите са много сериозни, но тези проблеми не са от вчера“, каза той.

Междувременно жителите на плевенското село Коиловци обявиха на живо пред главния секретар, че са готови на бунт заради непрестанните кражби и грабежи от имотите им. Само за 4 години обраните са 240 души. Местните настояват вътрешният министър Цветлин Йовчев да ги посети.

Мъж от селото сподели, че бил ограбен 2 пъти за една седмица. Принуден е да се пази с кучета. Друг пък бил вързан от апаши. Хората искат селото да се върне „под шапката” на плевенското РПУ. Настояват за повече жива полицейска сила, камери и следови кучета.

„Да си помагаме – това е пътят за справяне с битовата престъпност”, заяви Светлозар Лазаров в отговор на исканията на хората. По думите му насищането с хора е посттоталитарен модел. Правилният ход бил използване на техника – камери и видеонаблюдение в големите и средните градове, на основните входни и изходни артерии, „но за това трябва време”. Така ще се освободи човешки ресурс, който да бъде насочен към селските райони.

Коментари

Новини Варна