IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
13:20 | 19 януари 2014
Обновен: 13:00 | 7 май 2024

Лявото крило на БСП поиска замразяване на "АБВ"

Лявото крило на БСП поиска замразяване на "АБВ"

По материала работи: Златина Добрева
Лявото крило на БСП поиска замразяване на "АБВ"

 

Лявото крило в БСП призовава проектът "АБВ" отново "да бъде вкаран във фризера до приключване на евроизборите. Това заяви заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, който ръководи т. нар. Ляво крило в социалистическата партия, на Национална конференция на обединението на левите социалисти в БСП днес в НДК.

Според него след изборите БСП трябва да има конгрес, на който да се обсъдят идеите, организацията и кадровите решения. Ако това не бъде направено, от всички, които участват или подкрепят паралелна на левицата листа, трябва да се снеме политическото доверие и други да осъществят кампанията на БСП за вота за Европарламент, смята Стоилов, цитиран от БТА.

След като протестите не свалиха управлението, след като то овладя бежанската вълна, сега БСП се атакува отвътре, коментира той. Не отричам, че част от претенциите към ръководството са основателни, но защо въпросите, чувствителни за самата партия, не се решават вътре в нея, попита реторично Стоилов. Той допълни, че се действа прикрито, без да се обявява напускане на БСП. Тези хора искат да носят червения екип, но да им признаят правото, освен към противниковата врата, да отправят удари и в нашата, отбеляза той. Техните шансове да спечелят мандат на предстоящите избори са илюзорни, но възможността да получат няколко десетки хиляди гласа и да отблъснат поне още толкова от БСП е напълно реална и оттук идва нашата тревога, коментира заместник-председателят на БСП и допълни, че тези гласове могат да се окажат решаващи за предстоящите избори.

Споровете по партийни въпроси могат да ни отклонят по теми, важни за нашите избиратели, предупреди той. Според него отговорност за това състояние отчасти носи и ръководството на БСП, защото е толерирало хора, които не са били последователни в позициите си и невинаги са били лоялни към партията. Това са поуките за кадрите, които се издигат, заяви Янаки Стоилов.

По думите му 2014 г. трябва да е годината, в която да започне реализацията на най-важните действия на обявената политика на БСП - за реиндустриализация на страната, водеща към трайна заетост, включително възстановяване на индустриални предприятия с национално и регионално значение, предприемане на необходимите действия за стартиране на големите енергийни проекти - Южен поток, АЕЦ "Белене" и нов блок на АЕЦ "Козлодуй", ускорено развитие на земеделското производство, прилагане на принципа "обществените средства - за обществени нужди", подготовката за замяна на плоския с прогресивен данък чрез въвеждане на семейното подоходно облагане.

Стоилов посочи, че в предстоящите евроизбори може да разчита на успех тази партия, която успее да убеди повече хора, че гледа на европейската политика като на средство за постигане на националните цели. Трябва да прекъснем европейския провинциализъм да възприемаме ЕС главно чрез еврофондовете и докладите на ЕК, отбеляза той.

Янаки Стоилов заяви, че е необходима радикална промяна в политиката, като на челно място стои въпросът за социалната справедливост. Трябва да се върне доверието на гражданите в политиката, да освободим политиката от частни интереси и външни зависимости, държавата да регулира пазара и да стане щит срещу монополите. Успяхме да изпълним записаното в правителствената програма до края на годината да спрем пропадането на страната, сега остава по-трудното - да постигнем растеж, да измъкнем хората от бедността, отбеляза Стоилов.

Коментари

Новини Варна