IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:27 | 17 януари 2014
Обновен: 15:48 | 1 май 2024

Български офицер поема командването на "Блексийфор"

Български офицер поема командването на "Блексийфор"

По материала работи: Златина Добрева
Български офицер поема командването на "Блексийфор"

Български офицер ще поеме командването на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море "Блексийфор" през тази година. Това съобщи днес при отбелязването на 115-годишнината от създаването на щаба на Военноморските сили командирът им контраадмирал Румен Николов. Той обясни, че домакинството на групата през тази година е в България и идеята е през август в съчетание с празника на флота да бъде активацията на формированието.
През тази година в операцията "Актив индевър" от ВМС ще участва фрегатата "Верни", допълни командирът. Планирано е през 2014-а в постоянната група на НАТО в Средиземно море да участва противоминен кораб, съобщи още той. Също през тази година ще се извърши сертификацията на минния ловец "Цибър", тъй като той ще е следващият кораб, който ще бъде заявен за участие в тези дейности, обясни контраадмирал Николов. Той коментира още, че в края на годината ще е факт процедурата по подготовка за придобиване на кораб. Става въпрос за модулен патрулен кораб. "Идеята е създаването да бъде съобразено с финансовите възможности на страната, т.е. създавайки един базов модел, с наличие на средства, той може да бъде допълван, така че да се надграждат способности, с които корабът трябва да разполага", посочи контраадмиралът. По време на тържественото събрание по повод годишнината бяха наградени 12 военнослужещи и цивилни служители от щаба на Военноморските сили.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна