IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:37 | 12 януари 2014
Обновен: 12:04 | 29 април 2024

Епископите Серафим и Григорий са кандидатите за Неврокопски митрополит

Епископите Серафим и Григорий са кандидатите за Неврокопски митрополит

По материала работи: Златина Добрева
Епископите Серафим и Григорий  са кандидатите за Неврокопски митрополит



Приключи гласуването за митрополит на Неврокопска епархия, което се проведе в Гоце Делчев. С най-много гласове при тайния вот е Мелнишкият епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит, който е посочен от 30 епархийски избиратели. След него е Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, за когото са гласували 28 от правоимащите представители на духовните околии в Благоевградска област. Те двамата продължават борбата за Неврокопска епархия
На трето място по брой на подадените гласове е Драговитийският епископ Даниил, сега викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Той е посочен от двама избиратели.
И тримата епископи са духовни възпитаници на покойния Неврокопски митрополит Натанаил. Още от самото начало на изборната процедура християните в Неврокопска епархия показаха, че желаят един от тях за свой митрополит.
Епархийските избиратели на Неврокопска епархия избираха между: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан и Мелнишки Серафим. От листата на достоизбираемите епископи-кандидати за митрополитския престол отпаднаха преосвещените епископи Агатоникийски Борис и Проватски Игнатий.
Следващата неделя, на 19 януари, Светият Синод трябва да избере един от двамата за Неврокопски митрополит.
След смъртта на митрополит Натанаил епархията временно се управлява от Видинския владика Дометиан.
Преди началото на избора вчера в катедралния храм "Св.Св.Кирил и Методий" бе отслужена богествета света литургия от наместника на овдовелия митрополитски престол - Видинският митрополит Дометиян, и свещеници.
След това с литийно шествие, предвождано от митрополита, духовници, епархийски избиратели и миряни, се отправиха към мястото за днешния епархийски избор. В двора те се поклониха на гроба на покойния митрополит Натанаил преди избирателите за влязат в залата.
Митрополит Дометиан призова избирателите да гласуват в името на Бога, любовта и единството на Светата ни църква, като дадат своя глас за двамата кандидати, единият от които съгласно устава ще бъде канонично избран от Светия синод след седмица за наследник на дядо Натанаил и предводител на Неврокопската епархия.
В избора имаха право да участват 30 епархийски избиратели - по шест (трима духовници и трима миряни) от всяка от петте духовни околии на Неврокопската епархия. Те трябваше да посочат при тайно гласуване по две имена от одобрената на 22 декември от Св. Синод листа с десет достоизбираеми епископи.
Докато траеше изборът, стотици миряни се бяха събрали на площада пред митрополитския дом със запалени свещи. Звучаха и църковни песнопения и молитви. Миряни издигнаха плакати, с които настояха за честни избори и избиране на достоен приемник на дядо Натанаил.~

Коментари

Новини Варна