IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
14:45 | 10 януари 2014
Обновен: 12:02 | 29 април 2024

Доставиха първите два линейни ускорителя за новия Онкоцентър

Доставиха първите два линейни ускорителя за новия Онкоцентър

По материала работи: Златина Добрева
Доставиха първите два линейни ускорителя за новия Онкоцентър

В УМБАЛ „Света Марина“ бяха доставени първите два линейни ускорителя (скъпа апаратура за стопяване на тумори) за новия онкологичен и лъчетерапевтичен център, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Доставени са също локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация и система за планиране на лъчелечението. Общата им стойност е 6 933 343 лв. Започнал е монтажът и предстои инсталация, настройка, калибрация, узаконяване от специализираните държавни контролни органи и Агенцията за ядрено регулиране и пускане в експлоатация на новото оборудване.
Към момента строително-монтажните дейности на Онкоцентъра са на етап приключване и подписване на акт 15 за установяване годността на строежа за приемане.
Чакаме и трети линеен ускорител, който ще е за радиохирургия, съобщи за „Черно море“ изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Марина“ проф. д-р Жанета Георгиева.
Проектът за новия онкологичен и лъчетерапевтичен център е част от средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 г. с общ бюджет 148 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерството на здравеопазването. Той е на стойност 18 759 215, 31 лв. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна