IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
14:54 | 9 януари 2014
Обновен: 02:18 | 23 март 2024

Откриват нова специалност в Морското

Откриват нова специалност в Морското

По материала работи: Златина Добрева
Посланикът на Азербайджан на визита в Морското

Специалност „Информационни и телекомуникационни технологии в морския транспорт“ ще бъде открита във Висшето военноморско училище „Никола. Й. Вапцаров“ още от следващата учебна година. В нея ще бъде приета група от 25 души, като кандидатстването вече е започнало. Това съобщи началникът на ВВМУ кап. I ранг Боян Медникаров по време на честванията по повод навършването на 133 г. от основаването на училището днес.
„Запълваме една ниша, свързана с необходимостта от IТ специалисти в морския транспорт. Също променяме акцента на една от специалностите ни – бившата „Корабна радиоелектроника“, коментира Медникаров. Той посочи още, че в училището се увеличава броят на чужденстранните студенти, като в момента в него има представители на 6 нации. Стана ясно и че съвсем скоро може да се обучават и кипърски студенти. Има вероятност в бъдеще да се присъединят и граждани на Катар, добави още Медникаров.
Той заяви, че през март училището ще бъде одитирано от Европейската агенция за морска безопасност, като ще се провери дали отговаря напълно на изискванията на променената конвенция за подготовка и освидетелстване на морски кадри. „Активно се готвим и се надявам, че ще имаме добри резултати от тази проверка“, коментира той, като посочи, че промените вече са изпълнени. „Променена е учебно-плановата документация. Бе създадена и нова учебноматериална база. Всичко това е елемент от удовлетворяването на тези нови изисквания“, коментира Медникаров.
На днешните чествания присъстваха и началниците на военноморските академии в Атина и в Гдиня, Полша - контраадмирал Йоанис Майстрос и контраадмирал Чеслав Дърч. „Много активно работим с нашите приятели от Полша и Гърция“, коментира Боян Медникаров. Той посочи, че благодарение на сътрудничеството двама курсанти от Морското училище са провели стаж на борда на полския учебен кораб “Водник“ и двама на ветрохода „Искра“. В момента се планира и обменът на преподаватели и курсанти от академията в Полша. „С голяма вероятност ще имаме и обучаеми и от полската академия, които ще участват в нашия летен лагер“, съобщи още Медникаров. Той каза и че общият брой на учащите в Морското училище е 2650, като 150 от тях са курсанти.
С полагане на цветя на Алеята на преподавателя във ВВМУ започна програмата по отбелязване на 133-годишнината от основаването на училището. На честванията писъстваха представители на държавната и местната власт. Програмата продължи с тържествен концерт, с участието на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България и ученици от ЧЕУ „Малкият принц“.
Сред курсантите, които участваха в честването, бе и мичман Мила Пенева. Тя е в пети курс и учи „Корабна радиоелектроника”. „Пребиваването на една жена в морското училище основно калява характера. Трябва да се докажем като достатъчно равноправни с колегите мъже“, казва тя. Споделя, че това става с много учене и усилия. Не по-малко се старае и мичман Петя Антонова. Петокурсничката е младши командир на 47 души. „Един командир преди всичко трябва да познава хората си добре, да има добра преценка, да съумее да вземе правилното решение в дадена ситуация“, казва тя.
Деница Литарска
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна