IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:02 | 9 януари 2014
Обновен: 12:24 | 23 април 2024

Експерт: Пропастта между бизнеса и студентите е огромна

Експерт: Пропастта между бизнеса и студентите е огромна

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Пропастта между бизнеса и студентите е огромна

Пропастта между бизнеса и студентите е огромна и се задълбочава. Това съобщи пред „Черно море“ доц. д-р Бистра Василева, зам.-декан на факултет „Управление“ в Икономическия университет във Варна. Думите й идват след проведено проучване на висшето учебно заведение сред 103-ма работодатели в Североизточна България. 40% процента от фирмите, участвали в него, са заявили, че нямат никакви допирни точки с университетите. Василева посочи, че преподавателите трябва да бъдат медиаторите между бизнеса и студентите и да се взема пример от други държави, в които има постоянна комуникация между академичната общност и бизнеса. Трябва да се намери поле, където интересите да се съчетават, обясни доц. Василева. Тя уточни още, че има огромен дисбаланс – образователните системи се променят много бавно, докато бизнесът е изключително динамичен.
Оказва се, че проблемите във висшето образование, далеч не са само в системата. Едва 5-10% от студентите имат мотивация за учене. Масово младежите приемат студентските години само и единствено като време за забавление. Много от тях казват, че са дошли във Варна, за да си „поживеят“. У бъдещите висшисти липсва желание за развитие, като цари апатия. Това е по-скоро социален проблем, отколкото на образованието, обясни Бистра Василева.
Също така се оказва, че бизнесът вече далеч не се интересува от дипломата на кандидатите за работа. Вече почти няма значение къде и с какъв успех е завършил бъдещият им служител. Работодателите сега изискват най-много определени знания, умения и качества у студентите, които търсят работа. Фирмите, които са участвали в проучването са посочили, че е най-важно младежите да притежават комуникационни умения. Те трябва да познават и индустриите в икономическия сектор – като туризъм, търговия, строителство и т.н. Бизнесът иска да види и знания в конкретно направление в икономиката. Много важни за намиране на работа на студентите са и техните умения за боравене с технологии, както и писменото и говоримо владеене на английски език. Също сред най-търсените умения са и тези за идентифициране и решаване на проблеми, както и аналитичните. На първо място сред най-важните лични качества, които трябва да притежават студентите, от фирмите са посочили дисциплината, желанието за развитие и способността за постоянно учене. Особено важни са и етиката, и способността за адаптация, както и реалистичната оценка.
Бистра Василева разказа и за впечатленията на младежите, когато търсят, и евентуално започнат работа след завършването си. „Тогава усещат липсата на знанията и уменията, които не са получили и това е голям стрес. Плашат се, защото не са имали досег с реална работна среда“, обясни доц. Василева.
За да се затвори пропастта между студентите и бизнеса, Икономическият университет провежда семинари с участието на представители на фирми, преподаватели, студенти и институции. Целта е да се намерят допирните точки между всички и да се синхронизират учебните планове и програми с нуждите на пазара на труда. Това обаче съвсем не се оказва лесно. „Тук се започва от нулата“, посочи Василева. Причината е, че студентите не притежават качествата и уменията, които се търсят от работодателите.
Тя коментира, че подобен тип умения притежават завършилите професионалните гимназии. А най-много от студентите, които си намират работа по специалността, са тези, които учат информатика. Василева съобщи, че 82% от фирмите, участвали в проучването, планират да наемат служители с икономическо образование. Също така препоръката от работодател е особено важна.
Тя посочи също, че бизнесът е приел положително направеното проучване. Работодателите имат желание да се намерят допирните точки, но искат конкретни действия в тази посока, а не само приказки, обясни още доц. Василева.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна