IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
15:00 | 4 януари 2014
Обновен: 12:25 | 23 април 2024

Eксперт: Англия да чака 200 000 българи

Eксперт: Англия да чака 200 000 българи

По материала работи: Златина Добрева
Eксперт: Англия да чака 200 000 българи

200 000 нашенци ще отидат във Великобритания през 2014 г. Това прогнозира пред „Черно море“ проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Според него голяма част от тези хора ще бъдат роми.
Потокът от социални имигранти в ЕС, и конкретно в Англия, тръгващ от България, няма да е никак малък, твърди експертът. Той добави, че от споменатата група на Острова ще има 100 000 деца и юноши.
Според Ивайло Калфин сега във Великобритания има само 148 души, които вземат "майчински", другите българи чинно внасяли в бюджета на кралството по цели 30 милиона лири годишно. Това обаче не е вярно, каза още Петър Иванов.
Излиза, че нашите близо 1,3 млн. роми въобще нямат никакво намерение през 2014 г. да си търсят по-щедри социални системи, а ще си седят в „Столипиново“ и във „Факултето“ с 35 лв. месечно на дете, при положение, че в Англия могат да получават много повече най-различни социални помощи, анализира експертът.
Нашите роми отдавна са проучили колко може да взема една многодетна майка на Острова, твърди Иванов. Той припомни, че в далеч по-бедните, според него, Испания, Гърция и Кипър легалните и нелегалните български имигранти са общо около 1 милион души. Вероятно ще видим и потоци от преместващи се наши емигранти от тези страни към по-богатите европейски държави на север, прогнозира проф. Петър Иванов.
Англичаните не бива да се заблуждават от това, че потоците имигранти в страната им не потичат още през първите дни на новата година. Трябва подготовка на офанзивата, категоричен е експертът от Центъра за демографска политика.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна