IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
14:29 | 3 януари 2014
Обновен: 06:04 | 10 април 2024

Четири проекта продължават в конкурса на Блумбърг

Четири проекта продължават в конкурса на Блумбърг

По материала работи: Златина Добрева
Четири проекта продължават в конкурса на Блумбърг

Четири проекта продължават в конкурса на фондация „Блумбърг филантропис” – “Предизвикателство за кметове”, съобщиха от общинската пресслужба. Първият от тях е „Варна – зелен град“ на Николай Тодоров от Младежка група “Аморфа”. Вторият одобрен проект е Еко комплекс “Назад към природата” на Калина Чакърова от “3К-solar” АД. В конкурса продължават още „Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата“ на Фондация “Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева” и „Създаване на училище за социални, творчески и бизнес умения под наименованието “Винтидж скул” на Юлиана Недкова.
„Целта на конкурса е гражданите да споделят виждания за подобряване на благосъстоянието на града, като представят свои дръзки и иновативни идеи. На финала получихме 36 идеи, предоставени напълно безвъзмездно с една единствена задача - да направим Варна по-добро място за живеене“, коментира Мирела Донкова, експерт в отдел „Международно сътрудничество“ към общината в града. Подадените предложения са от областите устойчива околна среда и екология, градско развитие и благоустройство, подобряване на общественото здраве, електронни услуги, подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот, култура, образование, туризъм и политика.
„На 6 и 7 януари четирите екипа ще участват в интензивен уъркшоп. След това ще бъде определен авторът, който ще бъде включен в работната група по окончателното формулиране и представяне на идеята“, обясни още Мирела Донкова.
„Изправени сме пред нелеката задача да се борим не само с останалите 5 български града, заявили участие в конкурса, но и да откроим Варна сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж, Берлин, Амстердам, Барселона, Мадрид и много други. Видно е, че тук не става дума само за паричните награди – от 5 млн. евро, а и за международен престиж и създаване на капацитет за по-добро управление и по-добър живот в градовете”, напомниха от журито.
Авторите на част от идеите, които не са класирани на първите 4 места, но имат потенциал за развитие, ще могат да участват на малко по-късен етап в допълнителен уъркшоп.

Коментари

Новини Варна