IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
11:22 | 3 януари 2014
Обновен: 12:24 | 23 април 2024

Сблъсъци и напрежение в Областна управа

Сблъсъци и напрежение в Областна управа

По материала работи: Златина Добрева
Сблъсъци и напрежение в Областна управа

Сблъсъци и напрежение в сградата на Областна управа във Варна имаше днес. Протестиращи поискаха оставката на областния управител Иван Великов по повод негово решение да върне решенията от сесията на местния парламент, провела се на 13 декември м.г.
Великов отказа категорично да подаде оставка и заяви, че правилникът за работа на местния парламент трябва да се спазва.
Протестът започна пред сградата на Областна управа в 10 часа, събраха се около 30 души, водени от общинския съветник Костадин Костадинов. Поводът бе, че със своя заповед Великов е върнал всички решения на общинските съветници от заседанието на 13 декември м.г. Сред тях е преименуването на 215 местности в община Варна от турски на български език, намаляването на такса смет и данъка за автомобили, както и актуализацията на общинския бюджет.
Събралите се решиха да влязат при областния управител, но секретарят на институцията ги информира, че само трима  от тях, заедно с журналистите, могат да се срещнат с Великов, което провокира напрежение. Тогава Иван Великов излезе от кабинета си.
"Нямам нищо против решенията, трябва да се спазват правилата, прегласувайте ги по-смело", заяви областният управител. На финала той отново призова общинските съветници да спазват Правилника за работа на местния парламент, а общинският съветник Костадин Костадинов се закани да сезира прокуратурата за злоупотреба със служебно положение от страна на Великов и нанесени неимуществени вреди на варненци.
Претенциите ни са, че ако приемем, че решението му е законно би трябвало да се върнат всички решения на общинските съвети в цялата страна, коментираха протестиращите.
Татяна Кисьова

Коментари

Новини Варна