ДДС за тестените изделия е твърде висок, твърди експертът Иво Бонев
Цената на хляба и закуските може да се увеличи с до 10 стотинки, ако от началото на октомври има повишение в стойността на тока. Това разкри пред агенция chernomore.bg председателят на Варненската асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев.
Енергийните разходи на един хлебопроизводител са между 4-9% от общите му разходи. Проблемът е, че когато се повиши цената на тока, скача и стойността на суровините, от които се произвежда даденото хлебно изделие. При нас тези суровини идват на двойна цена. Така на практика се получава лавинообразен ефект и ние ще бъдем принудени да вдигнем цените на хляба и закуските, описа ситуацията Иво Бонев.
За съжаление винаги потребителят е ощетен, но искам да уверя хората, че дори и да има увеличение, то няма да влезе при нас като чиста печалба, а е за покриване на разходи, добави Бонев.
В момента има свръх производство на хляб, освен това се наблюдава и ожесточена конкуренция в бранша. Затова е възможно и да няма увелечение в цената на хляба и закуските, или да е съвсем минимално, допусна като възможен вариант Иво Бонев.
Баничката във Варна се продава за 1-1,10 лева. Най-много да стане 1,20 лева, в София се очаква да стане 1,40 лева, но там условията са други, каза експертът. Той е категоричен, че това не е шоково повишение в цените.
При нас лошото е, че 50% от конкуренцията в бранша се намира в сивия сектор. Години наред никой не обръща внимание на това, алармира Иво Бонев. Той призова ставката на ДДС върху хлебните изделия да се намали. В Гърция ДДС за хляба стана 0%. Случи ли се това и у нас, цените ще бъдат съвсем други, обеща Иво Бонев.
Деян Михайлов
Коментари