Варна °
fallback
Новина на деня
10:06 | 10 октомври 2014
Обновен: 15:41 | 1 май 2025

Ресторантьори: Не можем да дадем 2600 евро заплата на готвач

Ресторантьори: Не можем да дадем 2600 евро заплата на готвач

По материала работи: Златина Добрева

Възможностите и пазарът не ни позволяват да дадем по-високи заплати от тези, които в момента получава персоналът в ресторантите. Това каза пред „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Георги Найденов.Той бе помолен да коментира съобщенията в централни медии отпреди дни, че персоналът масово напуска и отива на Запад, където заплащането е в пъти по-голямо. Така например опитен готвач в Австрия получава 2600 евро на месец, а камериерката 1300 евро.Когато хората имат по-добри предложения за работа, естествено ще ги предпочетат. Според мен това масово излизане на персонал на Запад е и заради влизането на страната ни в ЕС. Той, както знаете, е отворен и свободен пазар, очакваше се да се получи така, каза още Георги Найденов.В Германия готвачът получава много висока заплата, но и цената на ястията, които се предлагат в ресторантите, също е много по-висока от тук, каза още Найденов. Според него в България е немислимо да се вдигат цени на храна, защото това ще удари по джоба на клиентите.В момента един готвач във Варна получава средно между 800 и 1000 лева, главният готвач се разписва срещу 1500-2000 лева, съобщи Георги Найденов. Той е на мнение, че в някои изискани ресторанти и такива в луксозни комплекси е възможно персоналът да взема и по-високо възнаграждение.Деян Михайлов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback