IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:21 | 25 октомври 2018
Обновен: 08:45 | 25 април 2024

Висшият съдебен съвет подкрепи Варна за нова съдебна палата

Сградата трябва да бъде изградена срещу затвора, предстои изготвянето на проект

По материала работи: Слав Велев
Висшият съдебен съвет подкрепи Варна за нова съдебна палата

След повече от един век на очакване, Варна най-накрая може да се сдобие със съдебна палата. Това стана ясно след изнесено заседание на Висшия съдебен съвет, което се проведе в Икономическия университет в града, а целта му беше именно решаване на наболелия проблем със сградния фонд на съдебната власт. „Позицията вече е една – изграждане на нова съдебна палата за нуждите на всички органи на съдебната власт. В тази посока се обединихме всички – местните органи на съдебната власт, органите на държавната власт. Нямаме вече разминаване във визията си какво ще става във Варна“, заяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

 

Избраното място, където трябва да бъде изградена съдебната палата, е триъгълник между бул. „Сливница“ и бул. „Христо Смирненски“, точно срещу сградата на затвора. Теренът е с обща площ от 10 дка. На този етап все още не е ясно колко средства ще са нужни за реализирането на проекта, но се очаква да бъдат около 100 млн. лева. „Ще се изготви проект за съдебна сграда, която да създава усещането за тежест и авторитет. Надявам се в рамките на мандата на този Висш съдебен съвет да започне реализацията на идеята и да тръгне изпълнението на самото строителство. Обектът е голям. Залагат се параметри от около 50 000 кв. м. разгъната площ. Паркинг за 1000 автомобила. Има нужда и потребност от финансиране. На една среща с премиера и финансовия министър по повод на проблемите на съдебната власт в София беше постигнато споразумение, че големите обекти на съдебната власт ще намерят целево финансиране от държавния бюджет“, коментира още Магдалинчев.

 

Главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че избраното място е изключително подходящо като достъпност. „Мястото е разпознаваемо, близко до съществуващата автогара. От всички посоки приходящите гости на града могат лесно да стигнат до избрания терен. Що се касае до „Градския транспорт“, единствено хората от кв. „Галата“ ще трябва да сменят два автобуса за да стигнат до него. От всички други квартали във Варна теренът е достъпен само с една линия. Там няма данни за археология, няма тежка подземна техническа инфраструктура. Изключително хубав имот, където може да бъде реализирана съдебната палата“, заяви арх. Бузев. „Това е едно добро решение, по което предстои работа. Всички се обединиха, както за мястото, така и за изграждането на нова съдебна палата за нуждите на правораздаването в града. Мястото е географския център на Варна“, сподели пък министърът на правосъдието Цецка Цачева.

 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също обяви, че е крайно време Варна да се сдобие със съдебна палата, която да приюти всички съдилища в града. „Крайно време е да се припознае като приоритет на Висшия съдебен съвет, на държавната и местната власт, изграждането на съдебна палата за всички варненски съдилища. Това ще е най-удобния вариант за тях и за всички, които имат нужда от правосъдие. Ако тези седем институции, които в момента са разположени в няколко сгради, се обединят в една сграда, това ще бъде по-удобно за самите тях и по-ефикасно откъм разходването на средства. Не мисля, че финансирането би представлявало проблем“, коментира Лозан Панов.

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна