IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
15:26 | 22 февруари 2017
Обновен: 05:46 | 30 април 2024

Нови 14 бебета се родиха от общинското инвитро

Очаква се появата на още пет

По материала работи: Пламен Янков
Нови 14 бебета се родиха от общинското инвитро

Нови 14 бебета се родиха във Варна, благодарение на общинската инвитро програма. Това съобщи кметът на общината Иван Портних на среща с представители на фондация „Искам бебе“ и подпомогнати семейни двойки. Той благодари и на председателя на фондация „Памет“ д-р Милен Врабевски,  дарил средства за инвитро процедури за първите 10 бездетни семейства.

 

Кметът посочи, че подкрепените двойки са 102. През т.г. младите семейства с репродуктивни проблеми от Варна ще могат да разчитат на 170 000 лв. от общинския бюджет. Средствата са за инсеминации, лапароскопии, хистероскопии и други скъпоструващи изследвания и процедури.

 

Помощта е много важна, защото през т.г. се очаква срив в раждаемостта в сравнение с предходни години, каза Валентина Иванова, координатор на „Искам бебе“. Затова всеки отделен лев от общините е жизненоважен за двойките с репродуктивни проблеми, които са 150 000 в страната, добави тя.

 

Една на всеки пет жени в ЕС страда от безплодие, каза Калина Неделчева, международен координатор на фондацията.

 

В края на срещата кметът връчи на семействата, сдобили се с рожби по общинската инвитро програма, знака „символ на споделеното щастие“.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна