IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
14:28 | 17 октомври 2016
Обновен: 01:12 | 12 април 2024

15 000 варненски деца ще бъдат приучени да си слагат колан в автомобила

Безопасността на най-малките ни граждани е приоритет в нашата ежедневна работа, каза кметът Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
15 000 варненски деца ще бъдат приучени да си слагат колан в автомобила

15 000 варненски деца ще бъдат приучени да си слагат колан в автомобила по време на инициативата на "Солвей Соди", която се осъществява с партньорството на община Варна и Регионалното управление по образование. Медиен партньор на проявата е медийна група "Черно море".


Над 170 доброволци ще направят интерактивни презентации в над 50 училища на територията на града и областта, пред ученици от първи до четвърти клас. Децата ще научат колко е важно да поставят колана си, когато се возят на задната седалка, но и да го правят правилно. Първите две презентации бяха днес в училищата "Захари Стоянов" и "Йордан Йовков". Посещенията в училищата от Варна и областта ще продължат до края на ноември. 
 

Целта на инициативата е децата да станат посланици на кампанията "С предпазен колан на задната седалка", да говорят за това със своите родители и да бъдат привлечени в ролята на "контрольори" за това дали всички пътници на задната седалка се возят с колан. Малчуганите ще получат тениска с логото на кампанията и специално разпечатани картички.

 


 

Общо 50 000 са отпечатаните картички във връзка с инициативата  "С предпазен колан на задната седалка". 35 000 бяха раздадени на всички първокласници в страната през септември. 

 


"Според нашите наблюдения над 90% от хората, които шофират или се возят на предната седалка слагат предпазен колан. По тази статистика България вече се изравнява с Европа. Но процентът е минимален, когато става въпрос за хората, които се возят на задната седалка, а най-често това са нашите деца. И защо родителите, които иначе биха дали живота си за своите деца не правят всичко, за да ги предпазят. Отговорът е много прост - защото не си даваме сметка колко е важно да се ползва предпазният колан. Искаме това да се промени с нашата кампания - "С предпазен колан на задната седалка". Знаем, че нагласите се променят трудно, но сме готови да опитаме", каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди". 

 

 

 

Кметът на Варна Иван Портних благодари на представителите на бизнеса, че те са в основата на тази полезна инициатива. "Вярвам, че партньорството между община и бизнес ще даде нужните резултати. Кампанията е изключително важна и всички ние съзнаваме, че битката за промяна в убежденията на малките варненци и техните родители ще е трудна" - каза Иван Портних. 
 

Той подчерта, че безопасността на децата е един от важните приоритети в работата на общината. "Над 2500 кв. м. пешеходни пътеки бяха освежени през септември. Поставихме пилотно 10 фигурки на пресичащи деца на ключови кръстовища в града, за да изостряме вниманието на шофьорите. Този проект през следващата година ще бъде продължен. В плановете ни за следваща година са залегнали реконструкции на редица основни пътни артерии в града, булеварди като „Васил Левски“, „Приморски“, „Народни будители“, „Трети март“, „Мара Тасева“ и т.н.. Основен акцент там ще бъде безопасността с нов тип пешеходни пътеки, с нов тип маркировка, сигнализация – светлинна, звукова, осветление през нощта, с оглед повишаване на вниманието, но и акцентиране към най-малките варненци да са внимателни на пътя" - каза Иван Портних. 


Представители на бизнеса изразиха готовност да финансират изработването на човечета, които се поставят на ключови кръстовища във Варна, за да може практиката да придобие масовост. 
 


Според официалната статистика за 2015 г. България е с най-голям брой загинали при пътни произшествия сред страните в Европа. В България те са 90 на 1 000 000 души, докато средната цифра за Европа е 51. Над 500 деца на възраст между 6 и 17 години са станали жертва на катастрофи, а 50 от тях са загинали.
 

От началото на 2016 г. пътно-транспортните произшествия във Варна и областта са 3370, от тях 596 са тежки, загиналите са 33-ма, а ранените 750, от тях 86 са деца и юноши до 17 години. 


​Кампанията "С предпазен колан на задната седалка" ще приключи на 30 ноември с голям концерт в Двореца на културата и спорта във Варна, който ще започне в 19 часа, а организаторите обещават много изненади. Специален гост на проявата ще е автомобилният пилот Павел Лефтеров. Планира се за събитието да бъде осигурен и симулатор, който имитира преобръщане на автомобила при катастрофа, за да могат хората да усетят какво е чувството и да осъзнаят важността на предпазния колан. Има идея подобен симулатор да бъде поставен на входа на Морската градина, за да имат достъп до него повече варненци, а тестът е напълно безопасен за тях, уверяват организаторите. 
 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна