IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спонсорирани публикации
13:20 | 23 януари 2024
Обновен: 15:07 | 27 април 2024

Lidl инвестира в своя девети магазин във Варна

Компанията ще съхрани произведения на изкуството, разположени на територията на бъдещия обект

По материала работи: Ставри Таргов
Lidl инвестира в своя девети магазин във Варна

Лидл България разширява своето присъствие в град Варна и планира изграждането на своя девети магазин в града. Той ще бъде разположен на мястото на старата автогара на морската столица, а строителството му ще стартира през пролетта на 2024 г., след като бъде въведена в експлоатация новата автогара. Очаква се новият магазин да отвори врати през лятото на 2025 г. и да осигури още близо 40 работни места за хора от региона.

В изграждането на своя обект Lidl ще инвестира над 26 млн. лева.  Предвидено е облагородяване на пространството, като компанията планира да съхрани и поддържа скулптурната композиция “Движение”, която в момента е разположена до старата автогара. Произведението се определя от някои изкуствоведи като първата абстрактна монументална  скулптура в България. Тя е дело на Евгени Баръмов, роден във Варна художник с въздействие върху културния пейзаж на града.

Друга ценна част от съществуващата автогара също ще бъде съхранена – това е мозайката “Хората и морето” (“На море”), която понастоящем е във вътрешната част на  сградата. Мозайката, която е дело на пловдивския художник от XX век Чавдар Пашев, ще бъде внимателно демонтирана и преместена. С този процеса ще бъдат ангажирани експерти по консервация, а компанията е в активна комуникация по темата с представители на Община Варна. След вътрешно съгласуване в администрацията ще бъде уточнено и новото място, на което ще бъде поставена мозайката.

“Не за първи път сме изправени пред подобни обстоятелства при строителството на наши магазини. Като социално отговорна компания, която цени културно-историческото наследство и от години подкрепя проекти в тази област, ние полагаме необходимите усилия и грижа да съхраним и обновим по най-добрия начин паметни и емблематични места за градовете, в които оперираме”, коментира Бисер Инчовски, управител „Централизирани дейности“ в компанията.

Търговската верига отвори първия си обект във Варна още през 2010 г. със стъпването си в България. Инвестициите за изграждането и обновяването на осемте до този момент магазина във Варна, надхвърлят 123 млн. лв, като само за 2021 и 2022 г. за обновяване и модернизация са вложени почти 3 млн. лева.

Със своите присъствие и дейност във Варна Lidl допринася за развитието на местната икономика. По данни на Института по пазарна икономика икономическият принос от дейността на компанията във Варна за 2022 г. възлиза на 25 млн. лв. В допълнение, годишно компанията допринася към бюджета на община Варна с близо 370 хил. лв. Тези резултати нарастват с откриването на всеки нов магазин.

Новини Варна