IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Други
08:26 | 16 януари 2014
Обновен: 16:51 | 4 май 2024

Първият безпилотен самолет, вдъхновен от медузите, вече е факт

Първият безпилотен самолет, вдъхновен от медузите, вече е факт

По материала работи: Златина Добрева
Първият безпилотен самолет, вдъхновен от медузите, вече е факт

Учени от САЩ се вдъхновиха от природата и пионерите в авиацията от началото на XX век и създадоха първия в света самолет, вдъхновен от медузите.
Устройството е с миниатюрни размери и тежи само 2,1 грама. Според изобретателите му всъщност това е първият летателен уред, създаден от човешка ръка, който имитира движенията на безгръбначното животно.
Лейф Ристроф от Катедрата по приложна математика на Нюйоркския университет твърди, че първоначалната идея била да се създаде робот, вдъхновен от насекомите, който да е алтернатива на хеликоптерите.
Оказало се, че идеята за машината дошла от медузите, които се движат, използвайки едно обикновено мускулче. Тези животни нямат интелект, а нервната им система е примитивна, което подсказало на учените, че всъщност медузата може да разкрие пътя към създаването на нов робот.
Безпилотното самолетче има четири криле, които са във формата на листенца и са с дължина по 8 см. Крилете се разперват и прибират благодарение на малък двигател, а дронът изразходва изключително малко енергия, за да се движи. Устройството е създадено така, че когато се блъсне в нещо, успява да се стабилизира само.
Смяната на посоката се извършва, когато едно от крилцата започне да трепти по-бързо от останалите. Крилете са създадени от прозрачен филм, а корпусът – от карбонови влакна.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна