IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
ВИК
11:30 | 12 април 2021
Обновен: 04:41 | 19 април 2024

Край Аврен: Едни имат вода с цвят на ръжда, други пълнят басейни

Проблемите в Близнаци ще продължат до направата на нов водопровод

По материала работи: Слав Велев
Край Аврен: Едни имат вода с цвят на ръжда, други пълнят басейни

Вода с цвят на ръжда потече в чешмите на домакинствата в част от село Горен Близнак. Това се случи в края на месец март, на 29-ти. Причината за замърсяването беше авария на стара етернитова тръба и веднага направихме промивка на мрежата в района. Това каза ръководителя на ВиК-групата за община Аврен Тодор Русев, цитиран от Радио Варна. След първите проби за качествата на водата се установява, че съдържанието на желязо остава високо, с няколко единици над нормата, допълни Русев.

Водата е с високо съдържание на желязо

Затова на 9-ти април е било направено и промиване на водоизточник Близнаци, от който се захранва селото. Тогава са взети проби, които се очаква да излязат около 13-14.04. За да се реши изцяло проблема, обаче е необходимо да бъде село Близнаци да бъде свързано към водоизточник „Камчийски пясъци”, от който водата в с добри показатели. За целта е необходимо изграждане на ВиК връзка около километър и половина, поясни Тодор Русев. Всичко по темата чуйте в звуковия файл:

Проблемите с водоснабдяването и замътването на водата не са от вчера

Те се дължат на остарялата ВиК мрежа, която е от 60-те години на миналия век и е морално и физически остаряла, както и на изчерпването на водата във водоизточниците, последващото им напълване и в резултат замътване. Необходима е цялостна подмяна на водопроводната мрежа. За целта община Аврен, подобно на други общини от Варненска област, преди няколко седмици, взе решение за вливане в новосъздадения държавен ВиК холдинг. Това коментира за Радио Варна кметът на община Аврен Емануил Манолов.

Има проект за свързване към "Камчийски пясъци"

А в момента се изработва проект, който ще бъде съгласуван в ВиК-Варна. Той е за целия горен район на община Аврен – Близнаци, Приселци, Китка, Круша, Равна гора, Бенковски и околните вилни местности. Той предвижда те да бъдат захранени през голям напорен водпровод, който да бъде свързан с „Камчийски пясъци”, тъй като всички те изпитват проблеми с водата, особено през лятото, каза Манолов. Той подчерта, че сегашната мрежа е строена за определени кубици потребление, а с днешна дата някои от селата, като Приселци и Близнаци са удвоили, дори утроили обема си. Освен това в не малко къщи имат басейни, нещо което преди 1990-та година не съществуваше, каза още кметът на община Аврен.

 

Коментари

Новини Варна