IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
ВИК
08:50 | 14 август 2021
Обновен: 07:18 | 5 май 2024

В Аврен и Садово водата не става за пиене

Какво представляват нитратите и защо са вредни

По материала работи: Слав Велев
В Аврен и Садово водата не става за пиене

Водата в две населени места във Варненско не става за пиение, съобщават от РЗИ - Варна. В с. Садово е регистрирано наличие на нитрати >100 мг/л, при норма – 50 мг/л, калций -208 мг/л, при норма – 150 мг/л. Подобно е и положението в Аврен. Там отчетените нитрати са 89 мг/л, при норма – 50 мг/л и калций – 180,4 мг/л, при норма – 150 мг/л.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Какво представляват нитратите?

Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода. Нитратите се използват масово в много отрасли:

В земеделието като високо ефективни торове

В хранително- вкусовата промишленост като оцветители и консерванти

В индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

Като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите. 

Как постъпват в организма на човека?

Нитратите влизат в човешкия организъм чрез водата и храните. Основни източници за замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита в населени места без изградена канализация, от животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др. 

В кои храни са в най-големи количества?

Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса/колбаси и пушени меса/. Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и др. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората , ако се консумират в големи количества. 

Вредни ли са нитратите?

Сами по себе си нитратите не са токсични. Както вече беше отбелязано риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепядства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата (цианоза). Нитратите са най- опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или повреме на готвене, най-вече при пържене.
При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго време на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно- двигателния апарат и на нервната система. 

Кои са рисковите групи?

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и лица претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт.

Според „Световната здравна организация” безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето. 

Как да ограничим приема на нитрати в организма?

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и да прилагат в ежедневието:

Обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците

Отстраняване на „най- нитратните” части на растенията - кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките

Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци. (избягване на ранното оранжерийно производство,  т.к. в условията на късия ден се натрупват повече нитрати).

При варене на зеленчуци да се излива водата, в която са врели, още докато е гореща

Консумация на зеленчуци със среден размер, тъй като натрупват по-малко нитрати.

Консумация на сурови плодове и зеленчуци, богати на витамин С, възпрепятстващ образуването на нитрити и нитрозамини.

Да се избягва претоплянето на супи и ястия

Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.

Прилагане на естествени методи и средства за поддържане на стомашната киселинност в нормални граници.

Коментари

Новини Варна