IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
ВИК
10:15 | 30 юли 2022
Обновен: 17:05 | 24 април 2024

Вода с колиформи и нитрати пият в две варненски села

Воден режим мъчи жителите на Доброглед, Зорница и Любен Каравелово

По материала работи: Слав Велев
Вода с колиформи и нитрати пият в две варненски села

Вода с колиформи и нитрати пият в две варненски села, съобщават от РЗИ. Живителната течност в с. Крумово е с наличие на колиформи – 7 КОЕ/ мл, при норма – 0 КОЕ/ мл.

Абонатите в с. Здравец пият вода с нитрати със съдържание от 89,9 мг/л при норма – 50 мг/л.

Три населени места във Варненско са били с въведено режимно водоснабдяване през изминалата седмица. По информация от община Аксаково са въведени временни режими на водоподаване в селата: Доброглед, Зорница и Любен Каравелово.

Предприети мерки: Издадено е предписание до ръководител на ЕТР Аксаково за привеждане на питейната вода към хигиенните изисквания по показател „колиформи“

Препоръки: РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. На сайта на РЗИ-Варна, в раздел „Здравна информация“ можете да намерите информация за въздействието на нитратите върху организма.

Коментари

Новини Варна