IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
ВИК
10:00 | 25 март 2023
Обновен: 14:56 | 3 юни 2023

Водата не става за пиене в "Цветния квартал" и край ВСУ

В цели 10 населени места във Варненско живителната течност бъка от хлор и нитрати

По материала работи: Слав Велев
Водата не става за пиене в "Цветния квартал" и край ВСУ

В 10 населени места във Варненско водата не става за пиене, информират от РЗИ. Сред тях са районите "Цветния квартал" във Варна и този около Варненския свободен университет.

Качеството на живителната течност не отговаря на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в следните населени места:

с. Млада гвардия - остатъчен свободен хлор- 0,522 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Неофит Рилски- остатъчен свободен хлор- 0,561 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

 с. Войводино - остатъчен свободен хлор- 0,702 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Изворник - остатъчен свободен хлор- 0,725 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Кичево - остатъчен свободен хлор- 0,949 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Китен - остатъчен свободен хлор >1,97 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Равна - остатъчен свободен хлор- 0,611 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

с. Кривня - остатъчен свободен хлор- 0,594 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя

Варна, "Цветен квартал" - остатъчен свободен хлор- 0,518 мг/л, при норма – 0,3- 0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя;

Варна, ВСУ - остатъчен свободен хлор- 0,597 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/, мирис – неприемлив за потребителя.

Чешмата в близост до мостчето в парка на Тополи бъка от нитрати – 63,5 мг/лр при норма – 50 мг/л.

При анализа на острата заразна заболеваемост не са установени заболявания, предавани по воден път.

Предприети административни мерки:

Издадени са 6 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на приемливост за потребителя по показатели остатъчен свободен хлор и мирис.

Здравна информация:

ЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг./л. да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. Информация за въздействието на нитратите върху организма можете да намерите на сайта на РЗИ-Варна в Раздел „Здравна информация”, подраздел „Здравни бюлетини и мониторинги”.

Съгласно българското законодателство, обеззаразяването на питейната вода при транспортирането й на дълги разстояния е задължително. Остатъчният свободен хлор действа като консервант по пътя на доставката на питейна вода. Хлорирането се използва предимно за микробна дезинфекция. Освен това, хлорът действа като окислител и може да подпомогне отстраняването на някои химични елементи (например мангана) от питейната вода, образувайки неразтворими вещества. Недостатък на хлора е свързването на естествената органична материя и образуването на халогенирани остатъчни продукти от дезинфекцията. Следва да се има предвид, че питейните води в област Варна не са богати на органика. Здравословната препоръчителна стойност на Световната здравна организация за остатъчен свободен хлор е 5 мг./л. До тази стойност водата не представлява риск за здравето. Повечето хора усещат миризма на хлор под тази граница, обикновено при 0,3 мг/л. СЗО препоръчва на крана при консуматора да има наличие на хлор в концентрация до 0,2 мг./л.

Съвети към потребителя:

Като уязвими групи от населението по отношение на остатъчния хлор могат да се посочат: бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, чувствителни спрямо миризмата на хлор. На основание гореизложеното даваме следните препоръки:

 Да не се консумира вода директно от чешмата;

 Да се остави водата да престои на стайна температура известно време, за да излети остатъчният свободен хлор;

 При готвене да се кипне водата, преди да се поставят продуктите в нея;

 В райони, с чести аварии на водопроводната система да се консумира бутилирана вода, подходяща за всекидневна употреба, след възстановяване на водоподаването и до възстановяване на качеството на водата.

Коментари

Новини Варна