IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
ВИК
10:40 | 5 август 2023
Обновен: 02:40 | 29 април 2024

9 населени места във Варненско са с режим на водата

Живителната течност в комплекс „Изворите“ в с. Любен Каравелово не става за пиене

По материала работи: Слав Велев
9 населени места във Варненско са с режим на водата

9 населени места във Варненско са с въведен режим на водоснабдяване. Засегнати от сушата са селата Аврен, Бенковски, Садово, Доброглед,  Ген. Кантарджиево, Зорница, Любен Каравелово и Булаир.

На Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели не отговаря живителната течност от Каптаж 1 „Изворите” към комплекс „Изворите“, с. Любен Каравелово – самостоятелно питейно-битово водоснабдяване – 7 КОЕ/100мл, при норма 0КОЕ/100 мл.

При анализа на острата заразна заболяемост не са установени заболявания, предавани по воден път.

Във връзка с установена повторна проба вода, взета в рамките на един месец от комплекс „Изворите“ с ресторант към него, с. Любен Каравелово, м-ст „Батова река“, община Аксаково, несъответстваща на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, по микробиологичния показател „колиформи“ е изпратено писмо до ОДБХ – Варна с информация за установените отклонения в качествата на водата, осигуряваща водоснабдяване на комплекса, в което е посочено, че питейната вода не следва да се ползва за пиене и приготвяне на храна. Икономическият оператор на комплекс „Изворите“ е изпълнил предписаните мероприятия в Предписание на РЗИ – Варна и е предприел незабавни действия за осигуряване на бутилирана вода.

Коментари

Новини Варна