IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Енерго
13:15 | 17 февруари 2023
Обновен: 01:12 | 26 април 2024

Енергото взе мерки за опазване на щъркелите във варненското село Долище

Дейностите са съобразени с миграционните периоди на птиците

По материала работи: Слав Велев
Енергото взе мерки за опазване на щъркелите във варненското село Долище

Снимка: ЕРП Север

Служители на Мрежови измервателен район 12 в Регионален обслужващ център Варна на ЕРП Север почистиха и укрепиха щъркелово гнездо в село Долище, община Аксаково. По искане на жителите на селото в близост до съществуващото гнездо беше монтирана и нова птицезащитна платформа. За по-голяма сигурност на щъркелите под гнездото беше монтиран нов тип усукан изолиран проводник. Дейностите са съобразени с миграционните периоди на птиците и съгласно нормативните разпоредби.

Електрическите стълбове са едни от най-предпочитаните места за гнездене от щъркеловите двойки. Сухите клонки и други лесно запалими материали, от които птиците обикновено създават гнезда, могат да предизвикат пожари при съприкосновение с проводниците под напрежение и да доведат до загиване на новоизлюпените птици. Чрез монтирането на платформи, чрез които се повдигат и обезопасяват домовете на щъркеловите семейства, ЕРП Север се грижи за опазване на популацията на белия щъркел (Ciconia ciconia) в страната.

Коментари

Новини Варна