IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Пътна обстановка
11:30 | 13 януари 2021
Обновен: 12:41 | 24 март 2024

АПИ: 544 машини са чистили, всичко по пътищата е спокойно

Реките значително са намалили обемите си

По материала работи: Слав Велев
АПИ: 544 машини са чистили, всичко по пътищата е спокойно

544 машини са почиствали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите, съобщават от АПИ. През следващите дни се очаква понижение на температурите, което е предпоставка за заледяване, особено по усойните места. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Нормализира се обстановката в страната след пороите, съобщават местните власти в Благоевград, Смолян и района на Бургас.

Проливните дъждове и активното снеготопене поставиха на изпитание хора и институции в Благоевград. Отнесени са мостове, а много къщи са наводнени по поречието на р. Места.

Част от Хаджидимово продължава да е под вода.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев обяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област.

Движението по пътя Бургас – Приморско в югоизточната част на страната вече е възстановено. През нощта река Велека, която е покачила нивото си, е заляла пътя за Синеморец.

Няма данни за бедстващи хора, но има наводнени дворове и подземни етажи.

Кръстовището на Средец и Дебелт остава затворено. Нивото на язовир Камчия значително се е повишило.

Остава частичното бедствено положение в созополското село Равадиново, заради сериозен приток на два язовира в общината.

Вилно селище „Черниците” край Бургас е най-пострадало в цялата община. Там бяха евакуирани около 20 души.

В Смолянско и 10-те общини са засегнати от поройните дъждове.

В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан. Реките значително са намалили обемите си. Пътищата от републиканската пътна мрежа в района са обработени, но има опасност от свличане на земни маси.

 

Коментари

Новини Варна