IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Пътна обстановка
09:30 | 11 февруари 2021
Обновен: 22:51 | 25 април 2024

И мостове на магистрала "Струма" до Мало Бучино "текнаха". Опасни ли са?

Започва спешно запълване на насипи, а напролет ще се прави "подобряване на отводняването", обявиха от АПИ

По материала работи: Слав Велев
И мостове на магистрала "Струма" до Мало Бучино "текнаха". Опасни ли са?

Снимка: БНТ

Няма опасност за стабилността на мостовите съоръжения на АМ „Струма" в района на Мало Бучино, увери Агенция "Пътна инфраструктура" в отговор на  поредица сигнали в социалните мрежи и запитвания от медии за пропадане на земни маси около колоните, предаде "Сега".

Според АПИ всичко е под контрол, опасност за пътуващите по мостовете няма, а това, което гражданите са видели, било "нормално" в контекста на обилните валежи. Ето какво обясняват за пропадането експертите от пътната агенция:

"Тъй като трасето на магистралата преминава през райони, които са водосбор от планина Люлин, при обилни валежи водите, които се стичат от склоновете на планината, образуват наноси от кал и тиня и запушват деретата, по които водата трябва да се оттича. Вследствие на това се нарушават насипите под съоръженията. Предприети са действия и започва запълване на изнесените от водата земни маси с подходящ материал за възстановяване на насипа".

Оказва се обаче, че не всичко е наред. Ще трябва да се прави проект за "подобряване на отводняването", признават от пътната агенция. Целта била подобренията да се изпълнят в новия строителен сезон.

При строителството на автомагистрала „Люлин", която впоследствие се вля в АМ „Струма", мостовите съоръжения са изградени с пилотно фундиране, пилотите са на дълбочина 20 метра и няма опасност от пропадане, поясняват от АПИ. 

 

Коментари

Новини Варна