IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Пътна обстановка
08:50 | 15 февруари 2021
Обновен: 23:53 | 25 април 2024

Колони от тирове на Кулата – Гърция пуска камиони само за Атина и Солун

Спряха тежките камиони на магистрала „Тракия“. 170 снегорина чистят столицата, три тежки катастрофи на „Хемус“

По материала работи: Слав Велев
Колони от тирове на Кулата – Гърция пуска камиони само за Атина и Солун

Дълга близо 7 км опашка от тирове затапи границата с Гърция на ГКПП Кулата. Още в събота следобед южната ни съседка забрани влизането на тежки над 3,5 тона камиони заради лошото време и обилния снеговалеж. Така на граничния пункт блокирани останаха десетки тирове в очакване забраната да се вдигне, предаде "Монитор".

Следобед гръцките власти затвориха и ГКПП Капитан Петко войвода. Забрана за автомобили нямаше, но и липсваха много желаещи да пътуват. Гръцките власти обаче затвориха за всички автомобили граничния пункт Илинден-Ексохи. „Ако комшиите не си изчистят пътя до утре, опашката може да стигне до София“, каза пред журналисти възмутен шофьор на камион, който към 12,00 часа чакаше на опашката над 10 часа. Няма нито тоалетни, нито вода“, каза още шофьорът. Затруднено е движението и в Кресненското дефиле. На ГКПП Маказа пък в двете посоки денонощно можеха да преминават само товарни автомобили, извършващи международен превоз на стоки с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. През ГКПП Ивайловград и ГКПП Златоград не се пропускаха превозни средства.

Ограничения на граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция нямаше освен изискванията за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването към Турция.

Късно следобед вчера стана ясно, че на ГКПП на гръцката граница започнаха да пропускат тировете, които пътуват към Солун и Атина.

Вчера и по магистрала „Тракия“ бяха спрени тежкотоварните автомобили над 12 тона в началото от София, за да бъде почистено пътното платно от натрупания сняг, съобщиха от АПИ.

А в столицата 170 снегорина обработваха улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт във всички райони на града, както и общинските пътища, мостове и Южната дъга на Околовръстен път. В район Витоша се наложи и избутване на снежна маса, тъй като в подножието на Витоша снегът натрупа преспи. В самата планина пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златните мостове вчера се опесъчаваха.

Три пътнотранспортни произшествия настъпиха по едно и също време вчера на автомагистрала „Хемус“ поради влошената пътна обстановка. При един от тях кола се вряза в тежкотоварен автомобил, става ясно от снимки, публикувани в социалните мрежи. Според данни от свидетели инцидентите са станали между 28 и 31 километър на аутобана.

От пресцентъра на МВР уточниха, че при 29-ия километър на магистралата в посока София са станали две пътнотранспортни произшествия през неголямо разстояние. Пътят не е затворен и има екипи на полицията и пътна помощ в района. По първоначална информация при първия инцидент се касае за верижна катастрофа между 5 коли.

Няма пострадали, а само материални щети. Вторият инцидент е между ТИР и лек автомобил. Той е станал в аварийната лента, така че не е затруднено движението. 35-годишен е водачът на колата. По първоначални данни той не е тежко пострадал. Движението в района не беше ограничено, но бе забавено поради инцидентите.

Предвид снега и ниските температури по пътищата от Агенция “Пътна инфраструктура” обявиха, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/130-20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари

Новини Варна