IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Пътна обстановка
16:45 | 9 октомври 2021
Обновен: 19:17 | 24 март 2024

ЕЦТП алармира: Снегът заваля, пътищата не се чистят!

Кой ще носи отговорност при инцидент, питат от Европейския център за транспортни политики

По материала работи: Слав Велев
ЕЦТП алармира: Снегът заваля, пътищата не се чистят!

Снимка: ЕЦТП

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) призовава за незабавни действия от страна на държавата и за ясен отговор за това кой ще носи наказателна отговорност за пътни инциденти заради необработени в зимни условия пътища!

 "Обявили сме обществена поръчка за зимно поддържане на пътищата", обяви тази сутрин по Нова тв министърката на МРРБ Виолета Комитова, като поясни, че предвиденият бюджет е 100 милиона лева.

В същото време снегът заваля и от снимки се вижда, че на прохода Петрохан положението е драматично, а никой не чисти! Междувременно влошените от вчера метеорологични условия доведоха до поредица от катастрофи в различни части на страната, а прогнозата е за продължаващо понижаване на температурите, което без съмнение ще доведе до влошаване състоянието и на настилките.

Че няма да има адекватна реакция при влошаване на времето и валежи от сняг беше ясно още преди месец, когато на среща в МРРБ бяха поканени ЕЦТП, Държавната агенция за безопасност на движението (ДАБДП), Института по пътна безопасност и Българска браншова камара "Пътища". Министър Комитова обаче не дойде, отсъстваха и представители на АПИ. На въпросната среща без обявен дневен ред и ясна цел бе повдигнат въпроса и за зимната поддръжка, но конкретен отговор липсваше. Впрочем тогава зам. министър Валентин Граматиков призна, че министерството няма реална представа за текущото състояние на пътищата у нас.

ЕЦТП настоява за спешни отговори на следните въпроси:

- Кога е била обявена въпросната обществена поръчка за зимно поддържане на пътищата?

- Имало ли е разговори по темата с общините, през чиито територии преминават републикански пътища?

- Ще понесе ли министър Комитова или АПИ отговорност за непочистения проход Петрохан, както и за евентуални катастрофи вследствие на липсата на зимна поддръжка?

Коментари

Новини Варна