IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Пътна обстановка
10:00 | 2 февруари 2022
Обновен: 11:51 | 28 март 2024

Дупки ли? МРРБ поиска сигнали за лошите ни пътища и като заваляха... 480!

Граждани засипаха ведомството с идеи за спешни ремонти на шосета

По материала работи: Слав Велев
Дупки ли? МРРБ поиска сигнали за лошите ни пътища и като заваляха... 480!

Състоянието на пътя за пристанище Варна-Запад/Кадър: Bulgaria ON AIR

Стотици будни и недоволни българи откликнаха на поканата на министър Гроздан Караджов да изпратят сигнали за пътища, които са в много лошо състояние и трябва спешно да бъдат поправени. Вчера изтече крайният срок за даване на предложения и днес Агенция "Пътна инфраструктура" отчете резултатите от тази кампания. Получени са 480 сигнала, сочи обобщената справка на АПИ. 96 от тях се отнасят за общински пътища, за чиято поддръжка отговарят местните власти, не държавата, посочват от агенцията, предаде "Сега". 

Министърът на регионалното развитие прикани гражданите да го сезират за лоши шосета по време на публична дискусия в средата на януари, която бе излъчвана онлайн. Тогава той обяви, че хората имат възможност в рамките на две седмици да изпратят данни за такива отсечки, вкл. и снимки и видеоматериали, за да може най-тежките случаи да бъдат включени в ремонтната програма на АПИ, като се планират и съответните бюджетни разходи.

Оказва се, че немалка част от предложенията на гражданите – над 140, са за пътни отсечки, които вече са предвидени в 4-годишната проектопрограма на АПИ  - до 2025 г., като над 60 от тях са включени в спешния списък за 2021 г., който обхваща 3100 км от републиканската мрежа. 

Получените сигнали все още се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои ремонти са спешни и кои могат да почакат.  След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на МРРБ и на АПИ.

"РЕКОРДИ"

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област – 24, в областите Пловдив – 23, Бургас – 18, Добрич – 17.

Около две трети от предложенията на гражданите – 141, са за ремонт на третокласни пътища.

42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ „Хемус“ в областите София и Варна.

ОТСЕЧКИ

Сред отсечките, предложени от гражданите, са участъци от проходите „Ришки“, „Дюлински“ и „Айтоски“ в област Бургас, както и важни транспортни отсечки за Южното Черноморие – път I-6 Айтос – Бургас, второкласния път II-99 Лозенец – Царево – Малко Търново и III-6008 Камено – Българево – Подбалканския път I-6. В постъпилите сигнали за ремонт са още отсечки от път I-5 Стара Загора – АМ „Тракия“, път II-66 Сливен – Стара Загора – Нова Загора, път I-7Ямбол – Елхово, Околовръстния път на Ямбол, път I-8 Хасково – Свиленград, третокласния път Свиленград – Маточина.

Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са отсечки от първокласния път I-8 София – Ихтиман – Костенец, път I-1 София – Перник, път II-82 София – Костенец – Долна баня – Боровец, път II-37 Етрополе – Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе – Ямна, Бистрица – Белчин, Вакарел – Панагюрище.

За област Пловдив са постъпили предложения за ремонт на три мостови съоръжения – над р. Марица на път III-667 Първомай – Градона, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица. Подадени са сигнали за обновяване на Подбалканския път I-6 в област Пловдив и на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Смолян.

Ремонт е необходим на участък от първокласния път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово на територията на област Велико Търново, както и на отсечки от път I-2 Русе – Шумен в област Русе, и на път I-9 Варна – Бургас в област Варна, включително и на Аспаруховият мост, който е част от първокласния път.

В област Видин ремонт е нужен на участъци от второкласните отсечки Видин – Кула – ГКПП „Връшка чука“ и Видин – Брегово, както и на пътя ГКПП „Връшка чука“ – Белоградчик. За област Враца е подаден сигнал за ремонт на околовръстния път на града. В област Плевен сред предложените участъци са път I-3 Плевен – Бяла и път II-13 Долни Дъбник – Кнежа.

В област Смолян е постъпило предложение за ремонт на Девин – Доспат, Доспат – Барутин, Мадан – проход „Печинско“, Смолян – Чокманово – Ухловица.

Коментари

Новини Варна