IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Пътна обстановка
11:15 | 6 април 2022
Обновен: 14:24 | 18 април 2024

"Хемус", "Тракия", "Струма", "Марица"… Милиони за кърпежи без спир

418 млн. лв. ще струва поддръжката на магистралите за следващите 3 години

По материала работи: Слав Велев
"Хемус", "Тракия", "Струма", "Марица"… Милиони за кърпежи без спир

АМ "Хемус" СНИМКА: Google Street View

Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществените поръчки за избор на изпълнители за поддържане на републиканските пътища за следващите 3 години, съобщиха от пътната агенция. Обществените поръчки са за поддържане на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и "Марица", както и за пътната мрежа в шестте района за планиране - Северозападен, Северен централен район, Североизточен, Югоизточен, Южен Централен и Югозападен район.

Дейностите на обществените поръчки ще се финансират от държавния бюджет и в съответствие с разчетените в бюджета на АПИ средства за всяка година. Поддържането на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма" през следващите три години прогнозно ще струва 418 852 500 лв. без ДДС.

Сумата е разпределена за над 104 км от магистрала "Хемус" на територията на областните пътни управления София и Ловеч, с прогнозна стойност 75 392 500 лв. без ДДС. За участъка на територията на ОПУ-Шумен и ОПУ-Варна индикативната стойност е 52 млн. лв. без ДДС. Дължината на отсечката е 111 км.

За цялата дължина на магистрала "Тракия" - близо 407 км, които преминават през територията на областните пътни управления София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, прогнозната стойност за трите години е 183 960 000 лв. без ДДС. За тригодишната поддръжка на 135-те км от магистрала "Марица" прогнозната стойност е 72 250 000 лв. без ДДС.

Магистралата е на територията на ОПУ-Стара Загора и ОПУ-Хасково. За поддържането на автомагистрала "Струма" в участъка от тунел "Блатино" до Кулата на територията на ОПУ-Кюстендил и ОПУ-Благоевград прогнозната стойност е 35 250 000 лв. без ДДС. Дължината на отсечката е над 98 км. За поддържането на 56-километровия участък от София до тунел "Блатино" е сключен договор с изпълнителя, избран в тръжна процедура за срок от 5 месеца.

Изпълнителите ще осигуряват дейностите по поддържането на републиканските пътища – текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. В текущия ремонт е предвидено отстраняване на отделни повреди по пътното платно, възстановяване на разрушени отводнителни съоръжения, ремонт на пукнатини и неравности по пътното платно, запълване на фуги на пътни съоръжения, укрепване на откоси, профилиране и оформяне на банкети, почистване на малки свлачища, срутища и наноси, ежемесечно почистване на битови отпадъци в обхвата на автомагистралния участък и др.

Заложените гаранционни срокове на изпълняваните работи са: за ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката с плътна асфалтобетонова смес – шест месеца; за машинно изкърпване на единични дупки и деформации на настилката с плътна асфалтобетонова смес – две години; за машинно полагане на плътна асфалтобетонова смес – три години.

 

Коментари

Новини Варна