IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Пътна обстановка
15:00 | 14 юни 2022
Обновен: 08:22 | 20 април 2024

Родните пътища - без поддръжка от година

Лошото им състояние и липсата на контрол водят до увеличаването на жертвите при катастрофи

По материала работи: Ставри Таргов
Родните пътища - без поддръжка от година

Диана Русинова

"Българските пътища една година бяха изоставени без каквато и да била поддръжка. Когато завали един проливен дъжд, видяхте резултата на "Петрохан" какъв беше. Откъснаха се огромни количества от скална маса и дървета", коментира автомобилният експерт Диана Русинова в "Денят започва" по БНТ.

Според нея лошото състояние на пътищата и липсата на контрол водят до увеличаването на жертвите на пътя.

"Благодарение на усилията на АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството фирмите получиха голяма част от натрупаните задължения от държавата към тях. Направиха мобилизацията, закупиха материали на цени по-високи от тези, които са договаряни преди 4 години, но въпреки това фирмите започнаха да работят", коментира инж. Георги Златев.

По думите му пътуващите гастарбайтери минават транзитно през нашата държава.

"Посрещаме ги с ремонта на "Калотина", после преминават през автомагистрала "Тракия", която има нужда от възстановяване на маркировките, почистване на банкетите. Това е една система, за която трябва да се грижим постоянно, не периодично. Пътищата не трябва да бъдат заложник на политическите проблеми.

Те са артериите на една държава и от тях зависи икономиката, зависи живота и здравето на всички, които преминават по тях", подчерта инж. Златев.

Диана Русинова също смята, че цялостното състояние на пътищата е значително влошено.

"300 хиляди души работят в строителния сектор. Кой ще спечели най-много от това българският строителен сектор да фалира и да бъде изкупен от чужди фирми. Този филм го играхме в продължение на 10 години и най-големият губещ се оказа българското общество. Тези строителни фирми плащат ДДС и най-малкото издържат хора. Нека не забравяме, че влошеното състояние на пътищата коства жертви", подчерта Диана Русинова.

Инж. Златев изрази мнение, че е необходимо да има по-стройна система за контрол на скоростта по пътищата и по-висока квалификация на водачите.

"Колкото повече мнения има, толкова по-добро решение ще бъде взето, отколкото един едноличен проектант да вземе решение за конкретен участък", обясни още инж. Златев.

И Диана Русинова, и инж. Георги Златев смятат, че са необходими експертни обсъждания.

"Има много неправителствени организации, в които работят експерти. Държавата може да използва този ресурс безплатно", подчерта инж. Златев.

"Нека ние експертите да вървим в предложенията напред, а политиците да ги реализират, а не да се карат", призова Диана Русинова, цитирана от 24 часа.

Коментари

Новини Варна