IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Пътна обстановка
16:40 | 4 февруари 2023
Обновен: 16:06 | 24 март 2024

Близо 130 снегорина почистват пътищата (СНИМКИ)

Навсякъде по Черноморието в неделя дъждът ще премине в сняг

По материала работи: Слав Велев
Близо 130 снегорина почистват пътищата (СНИМКИ)

Снимки: АПИ

Близо 130 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Сняг вали в областите Стара Загора, Шумен, Сливен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „Троянски“ и "Рожен".

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Жълт кода за силен вятър е в сила и за утре, 5 февруари, в област Варна. Ще духа силен северен вятър с пориви достигащи скорост 20-24 m/s.

Утре над Черноморието ще е облачно, дъждът навсякъде ще премине в сняг. Ще е ветровито, със силен североизточен вятър. Максимални температури: минус 1° - 3°. За Варна минимална температура -1°, максимална 0°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

През следващото денонощие с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг. През нощта значителни ще са снеговалежите в Северна България и планинските райони, а през деня в Предбалкана и източните райони. Ще се образува снежна покривка. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен дневен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопска област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.

Коментари

Новини Варна